Joe Biden nem lép vissza az elnökjelöltségtől

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi elnöke megerősítette, hogy nem fog visszalépni az elnökjelöltségtől, és arra buzdította azokat, akik nem szeretnék, hogy újra elinduljon, hogy jelöljék magukat a választásra.

Joe Biden hétfőn egy telefonos interjúban, amelyet az MSNBC tévécsatorna Morning Joe című műsorában adott, kijelentette, hogy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, és arra ösztönözte kritikusait, hogy ha úgy érzik, jobbak nála, akkor induljanak ellenem. Ez a megnyilvánulás része volt annak az erőfeszítésnek, amelyet kampánycsapata tesz annak érdekében, hogy az elnök szembeszálljon a demokraták vezetőinek egyre erősödő felhívásaival, melyek szerint vonja vissza jelöltségét.

Biden, aki a hétvégi kampánykörútja és egy pénteki ABC News-nak adott interjú után került ismét a figyelem középpontjába, azt is hangsúlyozta, hogy ő a legmegfelelőbb jelölt Donald Trump volt elnök legyőzésére. Az elnök szerint Trump a vita óta semmit sem tett, csak a golfkocsijában utazgat.

A regnáló elnök a telefonos interjúban kritikusait "elitnek" nevezte, akik szerinte eltérnek az átlag demokrata szavazóktól, és kijelentette, hogy biztos abban, hogy ez így is van.

Biden nem megy sehova

Biden határozottan kijelentette, hogy elkötelezett a versenyben maradás mellett, és megismételte, hogy teljes mértékben hisz abban, hogy ő a legalkalmasabb Trump legyőzésére. A Politico szerint az elnök azt mondta: "Nem megyünk sehova. Én nem megyek sehova. Nem indulnék, ha nem hinnék teljességgel abban, hogy én vagyok a legmegfelelőbb jelölt Trump legyőzésére".

Sok demokrata törvényhozó Biden közelmúltbeli katasztrofális vitateljesítménye óta aggodalmát fejezte ki Biden korával és képességével kapcsolatban. Várható, hogy a következő napokban növekedni fog azon demokraták száma, akik nyilvánosan követelik az elnök visszalépését. Biden erre reagálva kijelentette, hogy a "nagy nevek" tévednek, és nem érdekli, mit mondanak. A kongresszus 211 demokrata párti tagja közül eddig öten szólították fel nyilvánosan Joe Bident arra, hogy mondjon le az elnökjelöltségről.