Amerikai elnökválasztás: fontos szövetségeseket szerzett Joe Biden, akik mentőövet dobhatnak neki

A függetlenség napi hosszú hétvége után hétfőn visszatértek Washingtonba a Kongresszus törvényhozói, és Joe Biden elnök jövőjével kapcsolatos kérdésekkel bombázzák a politikusokat. Több jelentős politikus is kiállt Biden elnökjelöltsége mellett, ami pozitív fejlemény lehet számára.

A Demokrata Párt alsó- és felsőházi vezetői egyaránt támogatásukról biztosították Joe Bident. Hakeem Jeffries, a párt képviselőházi első embere kijelentette, hogy nyilvánosan támogatja az elnököt. A Hill tudósítása szerint Biden elsősorban a párt fekete képviselőire számíthat.

Az elnök hétfő este megbeszélést tartott a Kongresszusi Fekete Caucus (CBC) tagjaival, ahol Biden kifejtette, hogy szüksége van rájuk a győzelemhez, és kölcsönös támogatásukról beszélt. Bennie Thompson, mississippi-i demokrata képviselő szerint a fekete közösség a Demokrata Párt leghűségesebb csoportja, és örül, hogy Biden felismeri ezt. A beszélgetést követően az afro-amerikai képviselők többsége kiállt az elnök mellett.

A Kongresszus spanyolajkú frakciója is támogatásáról biztosította az elnököt. A hispán caucus elnöke és helyettese egy nyilatkozatban kiálltak "Biden elnök és Kamala Harris alelnök mellett".

Alexandria Ocasio-Cortez, a párt élvonalbeli progresszív politikusa is támogatását fejezte ki Biden felé, mondván "az ügy le van zárva. Biden a jelöltünk. Nem adja fel, versenyben marad, és én támogatom őt" - mondta Ocasio-Cortez. Pramila Jayapal, a progresszív caucus elnöke azonban jelezte, hogy továbbra is egyeztet a tagokkal Biden jelöltségéről.

A Demokrata Párt még mindig megosztott Biden jelöltségével kapcsolatban. Adam Smith, Washington állami képviselő, hatodik hivatalban lévő párttársaként szólította fel Bident a visszalépésre, mondván, hogy nem ő a legalkalmasabb személy a demokraták üzenetének közvetítésére. Mike Quigley illinois-i képviselő szerint ezzel számos demokrata törvényhozó egyetért, de a megfelelő alkalomra várnak, hogy ezt bejelenthessék.

A demokraták frakciógyűlést tartanak, ahol minden bizonnyal Biden jelöltsége lesz az elsőszámú kérdés.