Mit keres Iszinbajeva őrnagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban?

A párizsi olimpia közeledtével egyre többen vetik fel a kérdést, hogy miért van jelen egy orosz őrnagy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban (NOB), különösen azért, mert az orosz sportolókra szankciók vonatkoznak Putyin Ukrajna elleni agressziója miatt.

Samil Tarpiscsev, az orosz teniszszövetség vezetője, aki jelenleg is tagja a NOB-nak, 2022-ben kijelentette, hogy jó ötletnek tartja a sportolók által létrehozott önkéntes alakulatokat, amelyek Ukrajnában harcolnak. A NOB döntése értelmében azonban az orosz hadsereg tisztjei nem vehetnek részt a párizsi olimpián. Jelena Iszinbajeva, korábbi világcsúcstartó rúdugró, azt állítja, hogy számára az őrnagyi rang csupán formalitás, és a hadsereg sportklubjában elért eredményeit jelenti. Az Ukrán Olimpiai Bizottság szerint viszont Iszinbajevát már rég ki kellett volna zárni a NOB-ból.

Az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke egy brüsszeli Politico tudósítónak elmondta, hogy levelet írtak a NOB-nak, amelyben az összes orosz kizárását kérték a vezetésből. A válaszban a NOB azt állította, hogy mivel Iszinbajeva már nem Oroszországban, hanem Európában él, ezért továbbra is tagja maradhat a szervezetnek. Iszinbajeva korábban támogatta Putyint és büszkén viselte az őrnagyi egyenruhát, de jelenleg nem támogatja az Ukrajna elleni háborút, és Oroszországot képviseli a NOB-ban.

A kritikusok szerint Iszinbajeva kizárását többek között az indokolhatja, hogy megkapta a Donyeck díszpolgára címet, amely területet jelenleg az oroszok tartanak megszállva. A Politico megpróbálta elérni Iszinbajevát, de ő nem reagált, és az orosz hadügyminisztérium sem válaszolt arra a kérdésre, hogy még megvan-e az őrnagyi rangja, és kap-e anyagi juttatást az orosz államtól.

A NOB etikai bizottsága szerint az orosz invázió kezdete óta folyamatosan ellenőrzik az orosz tagokat, és megállapították, hogy egyikük sem áll szerződéses kapcsolatban a hadsereggel vagy a biztonsági erőkkel, és sem Iszinbajeva, sem Tarpiscsev nem támogatja az ukrajnai háborút. Iszinbajeva a kétszeres olimpiai bajnok eltűnt a nyilvánosság elől az Ukrajna elleni agresszió után, és senki sem látta őt az orosz hadsereg őrnagyi egyenruhájában, sem hallotta, hogy felszólított volna bárkit is a harcra.

Iszinbajeva korábban vezető szerepet vállalt egy doppingügy tisztázásában, és kapott egy villát Tenerifén Putyintól, amivel megszerezte a tartózkodási engedélyt Spanyolországban. Közösségi oldalán hangsúlyozta, hogy őrnagyi rangja formalitás, sosem szolgált az orosz hadseregben, és nem volt párttag vagy a Duma képviselője. Oroszországban azonban árulásnak minősítették nyilatkozatait, és Mahacskalában, ahol egy stadiont neveztek el róla, gyorsan visszanevezték a sportközpontot.

Tarpiscsev, aki 25 éve vezeti az orosz teniszszövetséget és 1994 óta tagja a NOB-nak, résztulajdonosa egy vállalkozásnak a Krímben, és támogatja Putyin "korlátozott hadműveletét" Ukrajnában. Tiltotta a teniszszövetség tagjainak, hogy kritikus véleményt fogalmazzanak meg az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Thomas Bach, a NOB elnöke szerint az orosz tagok nem a hadsereggel állnak szerződésben, és nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút, hanem épp ellenkezőleg: a NOB-ot képviselik Oroszországban.