Világrekordközeli hőmérséklet a Death Valley-ben

Világrekordhoz közeli, 54°C fokos hőség tombolt a Death Valley-ben, ami már emberéletet is követelt a nemzeti parkban. A Kalifornia és Nevada állam határán fekvő Death Valley a Föld egyik legforróbb területe, ahol a múlt hét folyamán kezdődő hőhullám a hétvégén halálos áldozatot is követelt.

Az Egyesült Államok nyugati részén pusztító hőhullám következtében a tűzforró völgyben 54°C-ig emelkedett a hőmérséklet. A Death Valley-ben mért 54°C közel áll a világrekordhoz, amelyet szintén itt rögzítettek 1913 júliusában, 56,7°C-os értékkel.

A jelenlegi hőhullám különösen súlyos, mivel az 50°C feletti hőmérsékletek akár egy hétig is kitartanak, ami szokatlannak számít a régióban. Az Egyesült Államok Meteorológiai Szolgálata komoly figyelmeztetést adott ki, amely szerint 43 és 54°C közötti perzselő melegre lehet számítani, és a figyelmeztetés csütörtök késő estig érvényben marad.

A Death Valley Nemzeti Park ellenére a körülményekre népszerű turistacélpont marad, de a park szolgálatai arra figyelmeztetnek, hogy reggel 10 óra után ne induljon senki túrázni a parkban. Aki mégis túrázni menne, annak különösen felkészültnek kell lennie, mivel a park nagy részén a mobiltelefonok sem működnek.

A hőséggel kapcsolatos megbetegedések száma nő a területen, és a hétvége folyamán egy motoros túrázó életét vesztette, négy társát pedig kórházba kellett szállítani az extrém hőmérséklet miatt. A közelmúltban tapasztalható hőség komoly fordulatot jelent az idei évhez képest a Halál-völgyében: nemrégiben ugyanis egy váratlan front mindössze három nap alatt 38 milliméter esőt zúdított le a területre, ami ideiglenesen tóvá alakította a nemzeti parkot.