Giorgia Meloni megőrizte a hidegvérét

Giorgia Meloni, az olasz kormányfő és az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke, visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az új európai parlamenti pártcsoport, a Patrióták Európáért Putyin-barát lenne.

Giorgia Meloni szerint az a nézet, hogy a Patrióták Európáért közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, nem felel meg a valóságnak, és külső elemzőktől ered. Az olasz kormányfő ezt az álláspontját az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatos első nyilatkozatában fejtette ki. A Patrióták Európáért pártcsoport létrejöttével az ECR a harmadik helyről a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. A spanyol Vox és a Matteo Salvini vezette Liga, Meloni kormányszövetségesei is csatlakoztak az új formációhoz. Giorgia Meloni a NATO washingtoni csúcstalálkozójára utazó újságíróknak nyilatkozott, ahol Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is részt vett.

Az olasz miniszterelnök szerint az elemzők túl egyszerűen értelmezik a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt választási eredményeit, és hangsúlyozta, hogy jelenleg egyik politikai front sem képes önállóan kormányozni. Giorgia Meloni kiemelte, hogy Olaszországban jelenleg stabil a kormányzás, ami korábban gyakran fordítva volt.

A NATO-csúccsal kapcsolatban Meloni hangsúlyozta a szövetség egységének és alkalmazkodó képességének fontosságát. Úgy vélte, a Kijevben lebombázott gyermekkórház az orosz propaganda békés megoldásra való törekvéseivel ellentétben áll, és a civil lakosság, különösen a gyerekek elleni támadások más üzenetet közvetítenek.