Gilles Pennelle lemondása a Nemzeti Tömörülésben

A Nemzeti Tömörülés (RN) főigazgatói posztjáról lemondott Gilles Pennelle, miután a párt nem érte el a választási célkitűzéseit, és csak a harmadik helyen végzett az előrehozott nemzetgyűlési választások második fordulójában.

Gilles Pennelle, aki francia európai parlamenti képviselőként is tevékenykedett, a Matignon-terv kidolgozója volt, amelynek célja az volt, hogy a párt felkészülten álljon a kormányzásra egy esetleges előrehozott választás esetén. A tervre támaszkodva Jordan Bardella pártelnök és Marine Le Pen nemzetgyűlési frakcióvezető az elmúlt hónapokban többször is szorgalmazta az államfőnél, Emmanuel Macronnál a választások kiírását.

Az előrehozott választások első fordulójában az RN és szövetségesei minden idők legjobb eredményét érték el, a szavazatok harmadát, illetve 33 százalékát megszerezve, 297 választókerületben álltak az élen. Azonban a második fordulóban csupán 143 mandátumot tudtak szerezni a kormányzáshoz szükséges 289-ből, így a harmadik helyen végeztek, míg az Új Népfront (NFP) 182, az Együtt! pártszövetség 168, a jobbközép Köztársaságiak pedig 45 képviselővel végeztek.

A választási kampány során a párt vezetői korábban biztosra vették, hogy a Matignon-terv alapján minden választókerületben készen állnak az RN kormányzóképes jelöltjei. A két forduló között azonban több jelölttel kapcsolatos problémák miatt magyarázkodniuk kellett, például felkészületlenség vagy rasszista megnyilvánulások miatt. A Le Monde szerint a jelöltek közül több tucatról derült ki, hogy rasszista, homofób, antiszemita vagy idegengyűlölő, amit fel is használtak ellenük a kampányban.

Jordan Bardella, az RN elnöke hétfőn vállalta a felelősség egy részét a párt vereségéért, elismerve, hogy hibákat követtek el, és fejlődniük kell a helyi beágyazottság és a jelöltek kiválasztása terén. Bardella szerint egyes választókerületekben nem megfelelő döntéseket hoztak. "Mindig követünk el hibákat, én is elkövettem néhányat" – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy "Fejlődnünk kell a helyi beágyazottságunk javítása, és egyes jelöltek kiválasztása terén is. Kimondom egyértelműen, hogy egyes választókerületekben nem jó választásokat hoztunk."

A párt jövőjével kapcsolatban pedig Jordan Bardella lesz a Patrióták Európáért nevű frakció elnöke, amely a Fidesz és a KDNP részvételével jön létre. Kedden az is kiderült, hogy a párizsi ügyészség vizsgálatot indított Marine Le Pen ellen a 2022-es elnökválasztás kampányköltései miatt, sikkasztás, hamisítás, csalás és a választási kampányban részt vevő jelöltnek nyújtott kölcsön miatt. Hidvéghi Balázs, az Európai Parlament független képviselője, a Fidesz korábbi kommunikációs igazgatója hétfőn délelőtt a Facebook-oldalán közölte, hogy a francia Nemzeti Tömörülés is csatlakozik a Patrióták Európáért frakcióhoz.