Medve ölt meg egy fiatal nőt Romániában

Medvetámadás következtében vesztette életét egy fiatal nő a romániai Bucsecs-hegységben.

A tragikus esemény kedden történt, amikor egy férfi segélyhívón jelentette a medvetámadást. A csendőrök a bejelentőt a Jepii Mici magashegyi túraútvonalon találták meg, aki elmondása szerint egy medve támadt a vele együtt túrázó nőre és elvonszolta őt egy olyan helyre, ahol nem láthatta, mi történik vele. A férfi szerint a támadás a Caraiman menedékház közelében történt, amely Busteni városától 2000 méteres magasságban helyezkedik el.

A katasztrófavédelem kedd délután RO-ALERT-üzenetben figyelmeztette a térségben tartózkodókat, hogy medvét láttak a Caraiman-vízesés környékén. Nem sokkal később a Prahova megyei hegyimentők holtan találták az eltűnt turistát, aki egy fenyőerdővel borított szűk és meredek völgyben rekedt. A holttest lehozását a nehéz terep mellett az is nehezítette, hogy a medve a hegyimentőktől mindössze 10-15 méterre tartózkodott.

A hatóságok a Brassó megyei rohammentő-szolgálat helikopterét is a helyszínre küldték, de miután a hegyimentők megtalálták az eltűnt nőt, a helikopter a holttest lehozatalában nem tudott segíteni, így visszatért a bázisra. A medvetámadást bejelentő turistát a hegyi csendőrök lekísérték Busteni üdülőtelepre.

Romániában a vadon élő barnamedvék száma a környezetvédelmi tárca tavaly májusi felmérési adatai szerint 7500 és 8100 között van. Tánczos Barna, a minisztérium éléről 2023-ban távozó RMDSZ-politikus szerint a nagyvadak az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, ami 14 halálesethez vezetett, és jelentős anyagi károkat is okoztak.