A Mars-szimuláció résztvevőinek élményei

Alig több mint egy év után négy önkéntes fejezte be a NASA által szervezett Mars-szimulációs kísérletet, amely során a résztvevők egy 160 négyzetméteres, ablaktalan épületben éltek, és nem hagyhatták el azt. A Chapea program első küldetése a napokban ért véget Houstonban, amelynek keretében a résztvevők szimulált űrsétákat végeztek és adatokat szolgáltattak többek között a fizikai és viselkedési egészségről és teljesítményről.

Két nő és két férfi töltött el egy évet a Mars Dune Alpha névre keresztelt helyszínen, amelyet 3D nyomtatással hoztak létre. A projekt célja az volt, hogy feltárja az emberi élet lehetőségeit a Mars bolygón. A résztvevők, Nathan Jones, Kelly Haston, Anca Selariu és Ross Brockwell, 378 napig éltek elszigeteltségben, mielőtt visszatérhettek volna a civilizációba.

A kísérlet végén a résztvevők érzelmes üzenetekkel álltak a kamerák elé. Ross Brockwell szerint a projekt csodálatos élmény volt, és reményét fejezte ki, hogy a kísérlet közelebb visz az emberiséghez ahhoz, hogy valóban embereket láthassunk a Marson.

A Chapea program keretében a résztvevők karácsonyt is a marsi házukban ünnepeltek, paradicsomot termesztettek és kísérleteket folytattak a földi bázissal való kommunikáció késleltetésével. A NASA blogbejegyzése szerint a projekt lehetővé tette, hogy fontos dolgokat tanuljanak meg az összetett rendszerekről, ami biztonságosabbá teszi a Marsra és onnan vissza vezető utat. Julie Kramer, a NASA műszaki igazgatója további hasonló missziókat jelentett be 2025-re és 2027-re.