Donald Trump részleges mentelmi jogának hatása a büntetőpereire

Donald Trump amerikai elnököt hivatali idején elkövetett bűncselekményekért nem vonhatják felelősségre, azaz részleges mentelmi jog illeti meg – döntött így az amerikai Legfelsőbb Bíróság. Azonban a „nem hivatalos” cselekedeteiért felelősségre vonható, mint bárki más. Ez az ítélet jelentős hatással lehet a folyamatban lévő négy büntetőperére.

A volt elnök ügyvédei már korábban a mentelmi jogra hivatkozva próbálták elérni a vádak elvetését Floridában és Georgiában, valamint a bizonyítékok kizárását New Yorkban. Az ABC szerint a Legfelsőbb Bíróság döntése tovább erősítheti az ügyvédek álláspontját.

Trump ügyvédei azonnal léptek, és megpróbálták hatályon kívül helyezni a New York-i esküdtszék döntését, amely bűnösnek találta Trumpot az üzleti nyilvántartás meghamisításában.

Bennett Gershman, a Pace Egyetem Jogi Karának professzora szerint Trump ügyvédei minden lehetséges érvet felhasználnak majd a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján.

Trump mind a négy ügyben ártatlannak vallja magát, és fenyegetőzött, hogy bosszút áll az igazságszolgáltatásban dolgozókon, ha keresztbe tesznek neki.

A Legfelsőbb Bíróság nem foglalkozott a büntetőperek részleteivel, hanem az eljáró bírákra bízta a döntést.

A választási beavatkozás ügye

Tanya Chutkan bíró felfüggesztette az eljárást Trump fellebbezése idejére, és most döntenie kell arról, hogy a volt elnök cselekedetei hivatalos vagy magánjellegűek voltak-e.

Chutkan bírónak mérlegelnie kell, hogy Trump a Fehér Ház uraként, elnökjelöltként vagy pártvezetőként követte-e el a tetteket.

A bíró nem végezhet vizsgálatot Trump indítékairól, mert ez „nagyon tolakodó” lenne és „komolyan bénítaná” a hivatalos feladatainak ellátását.

A Legfelsőbb Bíróság határozatának hivatalos közzététele előtt Chutkan bíró nem léphet.

A georgiai per

Trump ellen hasonló állami pert indítottak Georgia államban, a választásokba való beavatkozás vádjával.

Ügyvédei az ügy elvetését kérték, arra hivatkozva, hogy a vádolt cselekmények az elnöki hivatali kötelezettségek középpontjában állnak.

A georgiai bíró a Legfelsőbb Bíróság döntésére várva nem mérlegelte az ügyvédek javaslatát.

A titkosított szövetségi dokumentumok ügye

Trump ügyvédei azt követelték, hogy vessék el azt az ügyet, amelyben a volt elnököt titkosított dokumentumok magán otthonában történő rejtegetésével vádolták.

A bíró még nem hozott döntést, de egyértelmű, hogy a minősített iratok Trump elnöki ciklusának lejárta után kerültek a magánlakásba.

A hallgatási pénz pere New Yorkban

A New York-i esküdtszék bűnösnek találta Trumpot az üzleti könyvelés torzítása ügyében, hogy elfedjék Stormy Daniels hallgatásának megvásárlását.

A bíróság nem vizsgálta meg, hogy az elnöki mentelmi jog kizárja-e a bizonyítékokat a büntetőeljárásból.

Szakértők szerint az ügyben feltárt bizonyítékok többsége személyes jellegű, így lehetséges, hogy a bíró ítéletet hirdet az esküdtszéki döntés után.

Mivel ez állami ügy, Trump esetleges megválasztása esetén nem részesítheti magát kegyelemben.