A NATO-tagokhoz intézett felhívás: az amerikai és brit miniszterek kérése

Nagy-Britannia a GDP-jének 2,5 százalékára emeli védelmi kiadásait, és ezt a célt javasolja a többi NATO-tagállam számára is, áll David Lammy brit külügyminiszter és John Healey védelmi miniszter közös cikkében.

A brit kormány két minisztere, David Lammy és John Healey a The Daily Telegraph hasábjain hívta fel a figyelmet arra, hogy a NATO-nak globális fenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek hagyományos és hibrid formákat is ölthetnek. A munkáspárti kormány tagjai kiemelték, hogy védelmi stratégiájuk középpontjában a NATO és Európa biztonsága áll.

A Labour-kormány elkötelezettségét fejezte ki az önálló brit nukleáris elrettentő képesség fenntartása mellett, és stratégiai védelmi felülvizsgálatot jelentettek be. Lammy és Healey szerint az elsődleges ellenfél Oroszország, és hangsúlyozták az ukrán nép támogatásának fontosságát, amely a "fasizmus új formája" ellen védi szabadságát.

A brit kormány az Európai Unióval való kapcsolatok új alapokra helyezését is tervezi, egy nagyratörő, széles körű kétoldalú biztonsági megállapodás révén, amely erősítené a NATO-szövetséget.

A CNN információi szerint a NATO egy olyan közleményt ad ki a washingtoni csúcstalálkozón, amely "visszafordíthatatlan" tényként kezeli Ukrajna tagságát.