Bécs felkészül az orosz gáz nélküli jövőre

Az osztrák kormány lépéseket tesz az orosz gázimporttól való függőség csökkentése érdekében, és ennek keretében egy szakértői bizottságot hoztak létre, amely vizsgálja az OMV és a Gazprom közötti, 2040-ig szóló szerződés előzetes felbontásának lehetőségeit.

Az energiaügyi miniszter, Leonore Gewessler kijelentette, hogy Ausztriának ki kell lépnie a hosszú távú orosz gázvásárlási szerződésből, hogy kezelni tudja az ország túlzott orosz gázfüggőségét és az ebből fakadó sérülékenységet. Az utóbbi időben az Ausztriába importált gáz közel 90-100%-a származott Oroszországból, a májusi adatok szerint ez az arány 90% volt.

Az OMV beleegyezett, hogy a bizottság tagjai megismerhetik a hosszú távú gázvásárlási szerződés részleteit. A bizottság elnöke Irmgard Griss, nyugdíjas bíró és korábbi törvényhozó, valamint Andreas Kletecka jogi professzor. Griss szerint fontos kérdés, hogy van-e jogi lehetőség a szerződés felbontására.

A bizottság előzetes jelentését az őszi hónapokban várják, de még nem világos, hogy ez a szeptember 29-i parlamenti választások előtt vagy után kerül-e bemutatásra. A jelentés végleges változatát év végéig tervezik elkészíteni. A választásokon az Osztrák Szabadságpárt jelentős győzelmet arathat, amelyet több parlamenti párt oroszpártinak tart.

Az orosz gáz jelenleg Ukrajnán és Szlovákián keresztül érkezik Ausztriába, de az orosz-ukrán tranzitmegállapodás év végén lejár, és kérdéses, hogy mi történik ezután, például az azeri gáz fel tudja-e váltani az orosz gázt ezen az útvonalon.

Egy osztrák kutatóintézet jelentése szerint Ausztria képes lenne megszabadulni az orosz gáztól a már kiépített nyugati és déli összeköttetések segítségével, különösen ha az OMV elleni uniós választottbírósági eljárásból eredő hatások, mint például az OMV kifizetéseivel szembeni végrehajtások miatt megszakadnának az orosz gázszállítások.