Az Egyesült Államok hadihajója érkezett Vietnam partjaihoz

Vietnam stratégiai jelentőségét kihasználva az Egyesült Államok haditengerészeti hajója, a USS Blue Ridge a Cam Ranh-öbölbe látogatott, jelezve Washington érdeklődését a délkelet-ázsiai ország iránt.

Az amerikai haditengerészet egyik legrégebbi hadműveleti hajója, a USS Blue Ridge, a Waesche nevű amerikai parti őrség kutterével együtt kikötött a Cam Ranh-öbölben, amelyet korábban több külföldi hatalom is használt, de 2002 óta Vietnam nem engedélyezi külföldi haderők állomásozását az országban. Az elmúlt években ez nem az első alkalom, hogy amerikai hadihajók kötöttek ki a Cam Ranh-öbölben, hiszen 2016-ban és 2017-ben is történtek hasonló látogatások.

Vietnam óvatosan kezeli a különböző nagyhatalmak látogatásait, korábban Ausztrália, Japán és Kína is kapott lehetőséget a kulcsfontosságú kikötő használatára. Az ország geopolitikai szerepe egyre fontosabbá válik, amit az is mutat, hogy az elmúlt évben az Egyesült Államok, Kína és Oroszország vezetői is megfordultak Vietnamban. A nagyhatalmak főként a külföldi támaszpontok nyitására törekednek, de Hanoi határozottan elutasítja ezeket a kezdeményezéseket.

A dél-kínai-tengeri területi vitákban érintett Vietnam nem kívánja átengedni a tengeri területek ellenőrzését Kínának, és ebben az álláspontban az Egyesült Államok is támogatja az országot. Oroszország növekvő befolyása mellett felmerült a lehetőség, hogy orosz hadihajók is visszatérhetnek a Cam Ranh-öbölbe, azonban Nikola Mikovics orosz külpolitikai elemző szerint Washington nyomást fog gyakorolni Hanoira, hogy ne engedje meg ezt.

Joe Biden amerikai elnök 2023 szeptemberében tett látogatást Vietnamban, és a kapcsolatok megerősítését ígérte, amelynek részeként amerikai hadihajók időszakosan érkeznek az ország felségvizeire. A NATO és indo-csendes-óceáni partnerei, köztük Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland, a védelmi ipari együttműködésről tárgyaltak, ami tovább erősítheti a régióban az Egyesült Államok és szövetségesei közötti kapcsolatokat. Michael Carpenter, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács Európáért felelős vezető igazgatója szerint ez a lépés kulcsfontosságú lehet a globális biztonság szempontjából.

A négy indo-csendes-óceáni ország vezetői először 2022-ben vettek részt közösen a NATO-csúcstalálkozón Madridban, majd tavaly Vilniusban ismét megjelentek, és idén harmadik alkalommal vesznek részt közösen ezen eseményen. Az ukrajnai háború miatt több NATO-tagország fegyvereket és lőszert szállít Ukrajnának, ami miatt az euroatlanti térségben lévő raktárak készletei csökkennek, és felmerült az elképzelés, hogy Dél-Korea, Ausztrália és Japán védelmi ipari bázisait kellene megcsapolni a termelési kapacitás gyors bővítése érdekében. Japán nemrég változtatta meg a nemzetközi fegyvereladásokat lehetővé tevő szabályait egy ötödik generációs vadászrepülőgép fejlesztésére irányuló projekt részeként, amelyet az Egyesült Királysággal és Olaszországgal közösen valósítanak meg, és már dolgoznak azon, hogy a szigetország exportálni is tudja a gépet.

Ezek a fejlemények azt mutatják, hogy a NATO és a régió országai közötti együttműködés egyre szorosabbá válik, ami Vietnam stratégiai jelentőségét tovább növelheti a jövőben.