Az Etna és a Stromboli kitörései: véletlen egybeesés

A hétvégén két olaszországi vulkán, az Etna és a Stromboli kitörése nagy médiafigyelmet kapott. Mindkét esemény jelentős volt, de fontos kiemelni, hogy a két vulkán működése között semmilyen kapcsolat nincsen, csupán véletlen egybeesésről van szó.

Az Etna több mint fél évnyi szünet után vált ismét aktívvá, és látványos lávaszökőkút-kitöréseket produkált. A szigetország legaktívabb tűzhányója, a Stromboli is megváltoztatta a megszokott kitörési mintáját, és sebes piroklaszt-árakat bocsátott ki. Az Etna egyik központi kráterében, a Voragine-ban már június óta zajlottak kisebb kitörések, amelyek fokozatosan erősödtek, és július elejére egy több mint 20 méter magas vulkáni kúpot hoztak létre. A kráter utoljára 2015-16-ban volt igazán aktív, míg a szomszédos Délkeleti kráter a nagy robbanásos vulkáni működések helyszíne volt. A földremegéses jelek alapján előrejelezhető volt, hogy a Voragine kráterben nagy kitörés várható, amely ritkábban, de hevesebben szokott bekövetkezni, és a mélyből érkező, gázokban gazdagabb magma okozza.

Július 4-én a helyi obszervatórium vulkanológusai intenzívebb robbanásokat és lávaöntést észleltek, ami miatt a turisták nem mehettek fel a csúcsterületre. Aznap este egy nagy paroxizmális kitörés következett be, amely során 400-600 méter magas lávaszökőkutak emelkedtek a kráter fölé, és a vulkáni hamu több kilométer magasba szállt, ami leállította a cataniai repülőtér működését. A kitörés kilenc órán keresztül tartott. Július 7-én újabb kitörés következett be, amely gyorsabb lefolyású volt, és reggelre befejeződött. Zafferana Etnea és Milo lakosai vulkáni hamuval és lapillidarabokkal borított településre ébredtek. A kitörés következtében a Voragine kráter magassága jelentősen megemelkedett. A tudósok már vizsgálják a vulkáni képződményeket, hogy információt szerezzenek a közeljövőbeli kitörésekre vonatkozóan. A 2021-es nagy robbanásos kitörések után nem kizárt, hogy hasonló események következnek be.

A Stromboli esetében a tűzhányó több mint 2000 éve folyamatosan aktív, átlagosan 15-25 percenként történnek látványos kitörések. Azonban 2004 óta, és különösen 2019 óta veszélyesebbé vált a helyzet, mivel a megszokott kitöréseket nagyobb robbanásos kitörések váltották fel. A turisták már nem mehetnek 400 méteres magasság fölé, és a vulkanológusok figyelmeztetnek, hogy gyakrabban következhetnek be paroxizmális kitörések. Július 4-én nagy kitörés történt, amikor izzó piroklaszt-árak zúdultak le a vulkán oldalán, és a tengerbe ömlöttek. Az olasz katasztrófavédelmi miniszter rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Mindkét vulkán továbbra is aktív. Az Etna krátereit izzó láva tölti meg, és a Stromboli lávaöntése folytatódik. A magyar turisták számára is népszerű ez az időszak, de fontos, hogy csak biztonságos távolságból közelítsék meg a vulkánokat, és figyeljék a hatóságok jelentéseit. A Tűzhányó blog FB csoport oldalán folyamatosan követjük az eseményeket.