Az EU felfüggesztheti Georgia csatlakozási folyamatát

Az Európai Unió vezetése döntött Georgia uniós csatlakozási eljárásának felfüggesztéséről, ami komoly csalódást okozott Brüsszelben. Pawel Herczynski, az EU kaukázusi küldötte szerint az EU vezetése a tbiliszi, EU bővítése miatt tartott konferencián jelentette be ezt a döntést.

Pawel Herczynski kifejezte sajnálatát a helyzet miatt, hangsúlyozva, hogy Grúzia kormányának jelenlegi szándékai nem egyértelműek számukra. "A nyugatellenes, Európaellenes retorika, teljesen ellentétes az EU-s csatlakozási szándékkal. Fel kell függesztenünk Grúzia uniós csatlakozási folyamatát. Ez nagyon szomorú és szívszorító" – mondta Herczynski.

A kaukázusi ország kormánya több olyan lépést is tett az elmúlt hónapokban, amelyek nemcsak Brüsszelben, hanem Washingtonban is éles kritikát váltottak ki. Különösen éles bírálatokat kapott a „külföldiügynök-törvény”, amelyet orosz mintára vezettek be, és amely lényegében külföldi ügynöknek bélyegzi meg a kormány kritikusait.

Emellett az Egyesült Államok is reagált Grúzia nyugatellenes lépéseire, és felfüggesztette a katonai együttműködést az országgal. Továbbá, az EU különösen aggodalmát fejezte ki a nemrég elfogadott külföldi ügynöktörvény miatt, amely orosz mintára bélyegzi meg a külföldi forrásokból támogatott civil szervezeteket, ami miatt felfüggesztették Georgia uniós integrációs folyamatát.

Az uniós nagykövet, Pavel Gerchinsky bejelentette, hogy a törvény miatt befagyasztották a grúz védelmi minisztériumnak szánt 30 millió eurós támogatást is. "Ez csak az első lépés, lesznek továbbiak is" – ígérte a nagykövet. A közvetlen segítségünket a georgiai kormánynak csökkentjük, és azt a civil társadalom és média fejlesztésére próbáljuk fordítani. Ezt a külügyminiszterek luxemburgi találkozója után jelentették be. Az EU grúziai nagykövete, Pawel Herczynski Tbilisziben az APA hírügynökség szerint elhalasztotta annak a 30 millió eurónak a kiutalását is, amivel Grúzia védelmi szektorát támogatta volna az EU.

Azonban nem minden folyamatban lévő ügyet állítottak le, már megszületett a megállapodás arról, hogy azt a pénzt, amit a grúz kormány kapott, a civil társadalom és a média fejlesztésére fogják használni.

A grúz kormány legutóbb azzal borzolta a brüsszeli politikusok idegeit, hogy az elnöki vétó ellenére is elfogadta az orosz mintára bevezetett külföldiügynök-törvényt, amely gyakorlatilag külföldi ügynöknek bélyegzi meg a kormány kritikusait. Herczynski szerint „Szomorú látni, hogy az EU és Grúzia között a kapcsolat ennyire mélyre jutott, holott ennek éppen az ellenkezője is igaz lehetne”.

A csatlakozás felfüggesztéséről szóló döntés nem sokkal azután született, hogy a tiltakozások és az elnöki vétó ellenére megszavazták a törvényt, amely előírja, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről kapják, úgynevezett külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. Washington szankciókat vezetett be a kormányzó párt, a Grúz Álom vezető politikusai ellen, Brüsszel pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az úgynevezett külföldi ügynöktörvény összeegyeztethetetlen az uniós tagsággal. Igaz, a tagjelölti státusz is megadták annak ellenére, hogy aggodalomra adott okot az emberjogi helyzet, illetve az, hogy kulcsfontosságú reformokat nem hajtottak végre.