Apple enged az orosz nyomásnak: VPN-alkalmazások eltűnnek az orosz App Store-ból

Legalább 25 VPN-szolgáltatás vált elérhetetlenné az Apple orosz alkalmazásboltjában, beleértve néhány jól ismert alkalmazást, mint a NordVPN, a Proton VPN, a Red Shield VPN, vagy a Le VPN.

A Roszkomnadzor, az orosz állami kommunikációs felügyelet, fokozott érdeklődést mutatott a VPN-szolgáltatások iránt az orosz-ukrán háború kezdete óta, különösen miután több nyugati közösségi felületet letiltottak vagy korlátoztak az országban. Ennek eredményeképpen a VPN-használat jelentősen nőtt Oroszországban, annak ellenére, hogy a kormány igyekszik korlátozni azt. Amikor 2022-ben blokkolták a Facebookhoz való hozzáférést, a VPN-szolgáltatások iránti kereslet 11 ezer százalékkal nőtt meg az országban.

A hatóságok 2022 tavaszán megkezdték a VPN-ek használatára vonatkozó protokollok betiltását, és most az alkalmazások terjesztésének leállítására irányuló intézkedéseket hajtanak végre. Az elmúlt hat év során az orosz hatóságok több ezer Red Shield VPN-csomópontot blokkoltak, de nem sikerült megakadályozniuk az orosz felhasználók hozzáférését a szolgáltatáshoz.

A Roszkomnadzor korábban a Mozillát is megpróbálta rávenni, hogy távolítsa el öt alkalmazást, de a Firefox tulajdonosa egy hét után visszavonta a tilalmat, és azóta is elérhetőek az alkalmazások. A Google-t is megkeresték hasonló kérésekkel bizonyos proxy szolgáltatások eltávolítására, de ezek eddig eredménytelenek maradtak.