Amerikai „gyilkos drónokkal” és innovatív befektetésekkel erősít Ausztrália

Ausztrália jelentős mennyiségű amerikai gyártmányú Switchblade 300 drón beszerzésére készül, amelyeket a világ több konfliktuszónájában is sikerrel alkalmaztak, így a keresletük világszerte megnőtt – számolt be a Nikkei Asia.

Canberra a haderejének modernizálására törekszik, és ennek érdekében az amerikai AeroVironment cég által gyártott Switchblade 300 típusú drónokat kívánja beszerezni. Ezek a könnyű, mindössze 2 kilogrammos eszközök egy hátizsákban is elférnek, és percek alatt bevetésre készen állíthatók. Malcolm Davis, az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet vezető védelmi elemzője szerint a hadsereg egységei így képesek lesznek a látóhatáron túli célpontok precíz támadására.

Ausztrália azt tervezi, hogy az első drónokat még az idén megkapják, és 2025-re már szolgálatba is állíthatják őket, bár a megrendelt darabszámot egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az ország korábban kifejezte, hogy a modern hadviselés elvárásainak megfelelően pilóta nélküli fegyverekkel kívánja erősíteni védelmi képességeit.

Davis kiemelte, hogy Ausztráliának a jövőben a hazai gyártmányú modern fegyverek piacán is erősödnie kellene, mivel a precíziós drónok gyártása költséghatékonyabb, mint a rakétáké, és hatékonyságuk miatt könnyen alkalmazhatók. A Switchblade 300 drónok 20 perces repülési idővel és körülbelül 30 kilométeres hatótávval rendelkeznek, legnagyobb sebességük pedig körülbelül 160 kilométer/óra. Tajvan is berendelte ezeket az eszközöket, összesen 60 millió dollár értékben.

Ausztrália nemcsak a védelmi technológiák terén mutat érdeklődést, hanem az innováció és a robotika területén is aktívan részt vesz nemzetközi szinten. Ezt bizonyítja, hogy a Csányi Alapítvány Jász-Stones csapata Innováció kategóriában első helyezést ért el az 53 csapatos nemzetközi mezőnyből a First Lego League – Asia Pacific Open Championship (APOC) Lego-robotika versenyén Sydneyben. A magyar csapat a versenyen nemcsak a tudásukat, hanem a magyar kultúrát, hagyományokat és az alapítványt is bemutatta, ezzel erősítve a nemzetközi kapcsolatokat és a kulturális diplomáciát.

A társadalmi kohézió és a különböző közösségek védelme szintén kiemelt fontosságú Ausztráliában. A kormány kedden különmegbízottat nevezett ki, hogy szembeszálljon az antiszemitizmus növekedésével, amely tavaly október óta 700 százalékkal növekedett az országban. Az ausztrál miniszterelnök, Anthony Albanese bejelentette, hogy hamarosan hasonló megbízottat neveznek majd ki az ausztráliai iszlamofóbia elleni küzdelemre is, és mindketten a társadalmi kohéziót fogják előmozdítani. Jillian Segal ügyvédet nevezték ki az antiszemitizmus elleni küzdelem különleges megbízottjává, aki konzultál majd a közösségi csoportokkal, és jelentést tesz a miniszterelnöknek, illetve a multikulturális ügyek miniszterének. Az antiszemitizmus növekedése miatt zsidó tulajdonú üzleteket bojkottálnak és rongálnak meg, valamint zsidó művészeket zárnak ki vagy lehetetlenítenek el a közösségi médiában.

A gazdasági területeken is jelentős fejlődés figyelhető meg, hiszen az ausztrál kötvénypiac kiaknázatlan lehetőségeket kínál a befektetők számára. Az ország hitelminősítése az egyik legmagasabb a világon, és kiemelkedően alacsony adósságszinttel, magas hitelképességgel, valamint komoly pénzügyi stabilitással rendelkezik. Az ausztrál vállalati kötvények között szép számmal találhatunk amerikai dollárban denominált értékpapírokat, mivel az ausztrál cégek jelentős része amerikai dollárban adósodik el. A befektetők körében keresett piacról beszélünk, ahol a bankszektorban, a bányatársaságok között, illetve az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégeknél kiváló hitelminősítésű vállalatok kötvényei közül válogathatnak.

A természeti különlegességek terén is érdekes felfedezés történt, ugyanis Ausztráliában ritka, kék színű békát találtak, amely még a kutatókat is megdöbbentette. Az állat a pompás levelibéka (Ranoidea splendida) fajába tartozik, azonban fajtársaival ellentétben bőre nem zöld, hanem kék. A szakértők úgy vélik, hogy az egyed különleges megjelenését egy genetikai mutáció okozhatja. Az állatot Jake Barker, az Ausztrál Vadvédelmi Felügyelőség önkéntese fedezte fel, aki elmondta, bár nagyon ritkának számít a kék színű béka, nem fogják befogni, és kutatásokat sem végeznek rajta, mivel túl különleges ahhoz, hogy kiemeljék természetes élőhelyéről.