Átlátszó műhús a Jonszei Egyetem kutatóitól

A dél-koreai Jonszei Egyetem kutatói által kifejlesztett átlátszó műhús, bár még nem alkalmas emberi fogyasztásra, állításuk szerint azonos ízű és illatú, mint az állati eredetű hús.

A dél-koreai tudósok egy új típusú, átlátszó műhúst hoztak létre, amelynek ízét és illatát egy ízvegyület segítségével sikerült reprodukálniuk. A kutatás eredményeit a Nature Communications szakfolyóiratban ismertették.

Ez a sejtalapú hús, amelyet állati sejtek tenyésztésével és 3D-állványokon való növesztésével állítanak elő, az állati eredetű hús alternatívájaként szolgálhat. A cél az, hogy az emberek számára ugyanazt a tápanyagot és ízélményt biztosítsa, miközben jelentősen csökkenti az előállítás során keletkező karbonlábnyomot.

A kutatók korábban már készítettek húsgolyókat és 3D-nyomtatott steaket, valamint rizshez hasonló húst is előállítottak. A legújabb kutatásuk során sikerült elérniük a Maillard-reakció hatását, amely a hús sütésekor keletkezik, és jellegzetes „sült” ízt kölcsönöz például a hamburgernek. Ezt úgy érték el, hogy a zselatin alapú hidrogélbe egy olyan ízvegyületet juttattak, amely a gél többi részéhez kapcsolódva aktiválódik, amikor a műhúst legalább öt percig sütik 150 Celsius-fokon.

A műhús jelenlegi állapotában még nem fogyasztható ember által, ezért az íz és illat reprodukálásának sikerességét egy emberi szaglást utánzó „elektromos orr” segítségével ellenőrizték.

Az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás jelentős környezeti terhet jelent, az ENSZ adatai szerint ez a kibocsátás mintegy 6,2 milliárd tonna, ami az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás körülbelül 12%-át teszi ki.

Az Egyesült Államokban már két cégnek engedélyezték a laboratóriumi húsból készült csirkés ételek kereskedelmi forgalomba hozatalát, míg Magyarországon a kormány a műhús bevezetésének tiltását tervezi, az olasz kormány hasonló lépéseit követve.

(A cikk kiemelt képe illusztráció, a dél-koreai Jonszei Egyetem egyik korábbi kutatásának eredménye.)