Vagyonokat adhatunk értük, de létezik-e tökéletes napszemüveg?

A napszemüvegek nem csupán divatos kiegészítők, hanem fontos szerepet játszanak egészségünk védelmében is. A tökéletes darab kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen nem csak az arcunkhoz kell passzolnia, hanem megfelelő védelmet is kell nyújtania a káros sugárzásokkal szemben.

Az első napszemüvegek megjelenése nem a divat, hanem a szükség jegyében történt, az inuitok használtak először vékony résen át néző fókacsontból készült védelmet a hóvakság ellen. Később Kínában a bírák használtak sötétített lencséket, hogy elrejtsék mimikájukat az igazságszolgáltatás során. A napszemüvegek divatkellékké válása Hollywood aranykorában kezdődött, amikor a színészek a stúdiók éles fényei ellen védekeztek velük. Sam Foster 1929-ben dobta piacra az első tömeggyártott napszemüveget, amely hamar népszerűvé vált a mozisztárok körében. Az amerikai hadsereg is felismerte a napszemüvegek hasznosságát, és a Polaroid Corporation társalapítójának, Edwin H. Land-nek köszönhetően a polarizált lencsék is megjelentek, amelyek kiszűrték a vízszintesen visszaverődő fényeket és javították a kontrasztot. A Bausch & Lomb fejlesztette ki a legendás Ray-Ban Aviator napszemüveget, amelyet Douglas MacArthur tábornok tett világhírűvé.

A napszemüvegek hosszú ideig csupán divatcikkek voltak, amelyek leginkább az erős napfényt szűrték ki, és a keret, valamint a lencse formája és színe volt a legfontosabb jellemzőjük. Az UV-szűrők viszont csak az 1980-as évek elején jelentek meg, amikor a kutatók rájöttek, hogy az UV-sugarak milyen káros hatással vannak a szemre. A NASA fejlesztette ki az UV-szűrő és -elnyelő bevonatokat, amelyek kiszűrik a káros sugarakat.

A tökéletes napszemüvegnek négy alapvető tulajdonsággal kell rendelkeznie: védenie kell az erős fénytől, az UV-sugaraktól, a tükröződésektől, és képesnek kell lennie kiküszöbölni a homályos látást okozó frekvenciákat. A polarizált lencsék hasznosak lehetnek, de nem alkalmasak vezetéshez, mivel nem látjuk bennük a műszerfalat. Az UV-szűrős lencsék fontosak, és ha "UV 400" jelzés szerepel rajtuk, akkor biztosak lehetünk a védelemben. A műanyag lencsék olcsóbbak, de az üveglencsék karcállóbbak. A lencse színe is fontos szempont, a szürke árnyalatok kevés színtorzítással csökkentik az erős fényt, a sárga és arany árnyalatok kiszűrik a kék fényt, a barnásak növelik a kontrasztot, a zöld árnyalatok éles kontrasztot és látásélességet biztosítanak, míg a lila és rózsaszínű lencsék különösen zöld vagy kék hátterek előtt nyújtanak jó kontrasztot.

Összességében nem létezik minden körülményre ideális napszemüveg, de ha figyelembe vesszük a fent említett szempontokat, közelebb kerülhetünk a tökéletes választáshoz. Érdemes megjegyezni, hogy 10-30 ezer forint felett gyakran már csak a márkanévért fizetünk.