Magányos halál Japánban: egyre több az egyedül élő idős

Japánban a magányos halál, vagyis a kodokushi jelensége egyre nagyobb problémát jelent, különösen az egyedül élő idősek körében. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy csak az idei évben akár 68 ezer idős ember halhat meg magányosan.

A japán társadalom elöregedése miatt egyre több idős ember él egyedül, és ez a tendencia várhatóan tovább fog növekedni. A japán Nemzeti Népesség és Társadalombiztosítási Intézet (IPSS) adatai szerint 2020-ban 7,35 millió 65 év feletti élt egyedül, és ez a szám 2050-re akár 11 millióra is emelkedhet. A magányos halál, vagyis a kodokushi jelensége egyre nagyobb problémát jelent, különösen az egyedül élő idősek körében.

A Tokivadaira kerületben, ahol a lakosság 54 százaléka 64 évesnél idősebb, és hétezer ember közül legalább ezren élnek egyedül, hozzátartozók nélkül, a helyiek önkénteshálózatot hoztak létre a magányos halál megelőzésére. Az önkéntesek rendszeres ellenőrzéseket végeznek, és segítséget nyújtanak az időseknek. Emellett létrehoztak egy forródrótot is, ahol az aggódó szomszédok értesíthetik a hatóságokat, ha régóta nem látták az idős szomszédaikat.

A jelenség súlyosságát jelzi, hogy csak 2024 első negyedévében 22 ezren haltak meg az otthonukban magányosan, a többségük idősebb volt 65 évesnél. A hatóságok arra számítanak, hogy az év végéig ez a szám elérheti akár a 68 ezret is, ami ugrásszerű növekedés a 2011-ben regisztrált 27 ezerhez képest.

A magányos halál félelme a japán idősek körében egyre inkább jelen van. A The Guardiannek nyilatkozó 76 éves Sikama Noriko például egy helyi nyugdíjasklubba jár, hogy elterelje a gondolatait, és rendszeresen találkozik fiatalabb szomszédaival is. A kerületben már közel húsz éve szembesültek először a jelenséggel, amikor egy férfi holttestét három évvel a halála után találták meg az otthonában.

A helyi kezdeményezések mellett, mint a „nulla magányos halál” kezdeményezés, új technológiai megoldások is megjelentek. Idén használni kezdtek egy olyan eszközt, ami szenzorok segítségével ellenőrzi, hogy mozog-e a lakásban egyedül élő idős ember. Az ilyen intézkedések célja, hogy még kevesebb idős szomszéd haljon meg észrevétlenül.