A WHO szerint a talkum „valószínűleg rákkeltő” lehet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége besorolta a talkumot a „valószínűleg rákkeltő” anyagok közé az emberek számára, de egy külső szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy közvetlen összefüggés lenne a talkum használata és a rák kialakulása között.

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) szerint korlátozott bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a talkum petefészekrákot okozhat emberekben, és elegendő bizonyíték van arra, hogy patkányoknál rákot okozhat, valamint erős mechanisztikus bizonyíték arra, hogy emberi sejtekben rákkeltő jeleket mutat.

A talkum, egy természetben előforduló ásványi anyag, amelyet világszerte bányásznak, gyakran alkalmazzák babahintőporok előállítására. Az IARC szerint a legtöbb ember babapúder vagy kozmetikumok formájában érintkezik a talkummal, de a legnagyobb kitettség a bányászat, feldolgozás vagy a termékek előállítása során következik be.

Az ügynökség megjegyzi, hogy több tanulmány is következetesen kimutatta a petefészekrák arányának növekedését azoknál a nőknél, akik talkumot használnak a nemi szervükön. Ugyanakkor felmerült az a lehetőség is, hogy a talkum egyes esetekben rákkeltő azbeszttel volt szennyezve.

Az IARC megállapításai szerint a talkum okozati szerepét nem lehetett teljes mértékben megállapítani. Kevin McConway, a brit Open University statisztikusa, független szakértőként hangsúlyozza, hogy az IARC értékelése nem jelenti azt, hogy az anyag biztosan okoz rákot, hanem csak azt, hogy potenciálisan képes rá bizonyos feltételek mellett.

A tanulmányok megfigyelési jellegűek voltak, és nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést, így nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a talkum használata megnövekedett rákkockázatot okozna.

Az amerikai Johnson & Johnson cég, amely talkumalapú púdertermékeket gyárt, beleegyezett 700 millió dollár kifizetésébe, hogy rendezze a vádakat, amelyek szerint megtévesztette a vásárlókat a termékek biztonságosságával kapcsolatban, de a megállapodásban nem ismerte el a vétkességet. A cég 2020-ban kivonta a terméket az észak-amerikai piacról.

Az Egyesült Államokban végzett, 250 ezer nőt érintő 2020-as tanulmányok összefoglalója nem talált statisztikai kapcsolatot a talkum nemi szerveken történő használata és a petefészekrák kockázata között.