Mol kőolajfinomító vásárlása Romániában

A Mol magyar olajtársaság megvásárolná a Lukoil romániai Ploiesti-ben lévő kőolajfinomítóját, de a román kormány nem támogatja a tervezett felvásárlást.

A Mol érdeklődik a Lukoil egyes eszközei iránt, köztük a ploiești-i kőolajfinomító és a fekete-tengeri Trident gázmező koncessziója iránt. Az economedia.ro és az Economx piaci forrásokra hivatkozva számolt be a magyar vállalat terveiről. A Mol Románia vezetősége azonban nem erősítette meg, és nem is cáfolta az értesüléseket.

A román kormány informális úton jelezte a Molnak, hogy nem támogatja a felvásárlási szándékot. Korábban hasonló helyzetben a Román Nemzeti Bank megakadályozta az OTP-t abban, hogy megvásárolja a Banca Românescă-t.

Az elmúlt másfél év során több jel is utalt arra, hogy a Lukoil tervezi a kivonulást Romániából. A Trident gázmező esetében, amelynek gázkészleteit 30 milliárd köbméteresre becsülik, a Romgaznak, Románia legnagyobb földgázkitermelő vállalatának van elővásárlási joga, ha a Lukoil eladná a koncessziós jogait. A Lukoil már végezett próbafúrásokat a mezőben, de a termelést még nem kezdték el.

A Mol jelenleg is aktív Romániában, ahol 363 benzinkútból álló hálózatot működtet.