A Deutsche Bahn kihívásai a foci-Eb után

A Deutsche Bahn komoly nehézségekkel küzdött a futball Európa-bajnokság alatt, és a helyzet csak romlani fog a döntőt követően. A német vasúti rendszer jelentős késésekkel és túlzsúfoltsággal néz szembe, ami a közeljövőben várható nagyszabású vasútfelújítások miatt tovább súlyosbodhat.

A Deutsche Bahn arra kéri az utasokat, hogy legyenek türelmesek a következő években, amikor Németországban vonatra szállnak. A futball Európa-bajnokság lezárása után, július 15-én kezdődik meg a vasúti hálózat nagy rekonstrukciója, amely 2030-ig tart majd. A felújítás során Németország 40 legfontosabb vasútvonalát újítják fel, ami hónapokig tartó lezárásokat fog eredményezni. Az első ilyen vonal a Frankfurt – Mannheim lesz, amelyen naponta 300 expressz-, személy- és tehervonat közlekedik egy 70 kilométeres szakaszon, és ahol a késések és egyéb problémák gyakoriak.

A Deutsche Bahn már a futball-Eb előtt is késésekkel küzdött: tavaly a vonatoknak csak 60 százaléka érkezett meg időben, ami Németországban hat perces késést jelent. Ha a késés egy órát meghalad, az utasok visszaigényelhetik jegyük árának egy részét, ami tavaly összesen 133 millió euróba került a vállalatnak, 43 százalékkal többet, mint az előző évben.

A Deutsche Bahn gazdasági helyzete sem rózsás: a vállalat 2,4 milliárd eurós deficitet halmozott fel tavaly, és jelenleg 34 milliárd eurós adósság terheli. A költségek emelkedése mellett a pályafenntartásra is rekord összeget, 7,6 milliárd eurót költöttek el tavaly. Az állami finanszírozás csökkenése miatt az infrastruktúra elöregedett, ami 4200 kilométeres vasúti pálya teljes felújítását teszi szükségessé, 45 milliárd eurós költséggel.

A felújítások idején a vonatokat buszok fogják helyettesíteni, amelyekről a közlekedési miniszter már ígéretet tett, hogy megfelelő kényelmet biztosítanak majd az utasoknak. Azonban a német alkotmánybíróság elutasította a költségvetést, amely magában foglalta a vasúti felújításra szánt eurómilliárdokat is, így a kormány és a Deutsche Bahn kénytelen lesz megoldást találni a finanszírozásra.

Az utasok számára fontos tudnivaló, hogy a felújítás ideje alatt Frankfurt repülőterét nem lehet majd vasúton elérni, és a Köln-Frankfurt szupergyors vonal is zárva lesz július közepétől augusztus közepéig.