A BYD nem ijed meg Brüsszeltől, új gyárat épít Törökországban

A kínai elektromosautó-gyár, a BYD nem tűnik megijedtnek az Európai Unió védelmi intézkedéseitől, hiszen a szegedi gyár után Törökországban is új gyártóüzemet hoz létre. A BBC információi szerint a BYD egy egymilliárd dolláros megállapodást kötött, és az új törökországi üzem évente akár 150 ezer autó előállítására lesz képes, miközben 5000 új munkahelyet teremt, és 2026-ban kezdheti meg a termelést.

Az Európai Unió nemrég növelte a kínai elektromos járművekre kivetett vámokat, így a BYD-nek a meglévő 10 százalékos behozatali vámon felül további 17,4 százalékos extra vámot kell fizetnie. Törökország azonban az EU vámuniójának tagja, így az ott gyártott autók esetében a BYD elkerülheti a többletvámot. Emellett a török kormány is védi a helyi autógyártókat, és 40 százalékos vámot vetett ki a kínai járművek importjára.

Az EU vizsgálódik azon cégek és gyárak után is, amelyek az Unión belül működnek, de állami támogatást kapnak saját hazájukban, vagy állami közbeszerzések révén kapnak tőkeinjekciót, hogy az EU-ban felvásárlásokat vagy új gyárépítéseket hajtsanak végre. Ilyen esetekben az EU bírságokat és büntetéseket szabhat ki.