Ősi áldozati szertartások helyszínére bukkantak Peruban

Peruban egy homokbucka alatt találtak rá egy körülbelül 5000 éves templom maradványaira, ahol három felnőtt csontvázát is felfedezték, ami arra utalhat, hogy a helyszín áldozati szertartásoknak adott otthont. A Live Science szerint az épület falai vályogból készültek, és egy központi lépcső maradványait is megtalálták, amely valószínűleg egy emelvényre vezetett fel.

A templom falait madárfejű, hüllőszerű karmaikkal és macskafélékre emlékeztető jegyekkel rendelkező alakok képei díszítették. Luis Armando Muro Ynoñán régész szerint az elhunytak mellett szövetbe csomagolt tárgyakat is találtak, amelyek az áldozati szertartásokra utalnak.

A régészeti leletet Los Paredones nevű területen fedezték fel, amely az Inka Birodalom egyik központja volt, de a templom maga jóval régebbi, mint a dél-amerikai őslakos civilizáció. Peru történelmi és régészeti jelentőségét tovább erősíti egy másik, nemrégiben történt felfedezés is: egy amerikai férfi mumifikálódott maradványait találták meg 22 évvel azután, hogy Peruban hegymászás közben tűnt el. William Stampfl 59 éves volt, amikor 2002. júniusában eltűnt a Huascarán-hegyen, Peru legmagasabb csúcsán, egy lavina következtében. A rendőrség szerint a jég olvadása miatt került elő a test, amelyet az útlevelének köszönhetően azonosítottak. Stampfl holttestét a jég jó állapotban őrizte meg, a ruhái és hegymászó felszerelése is rajta volt. A globális felmelegedés hatására egyre több holttest bukkan elő a hóval borított hegyeken, például a múlt hónapban öt holttestet találtak jégbe fagyva a Mount Everesten.