Ötvenmilliós díszvacsora a Kossuth-díjasoknak a Sándor-palotában

A Sándor-palota március 15-én adott díszvacsorát a Kossuth-díjasoknak, családtagjaiknak és politikusoknak, amely több mint ötvenmillió forintba került.

Március 15-én, a Kossuth-díjak átadása után került sor a díszvacsorára, amelyet a Sándor-palota rendezett a Pesti Vigadóban. A Gerbaud Gasztronómia Kft.-vel kötött szerződés értéke pontosan 50 millió 483 ezer forint volt, amelyet március 27-én fizettek ki. A szerződés egyike volt azoknak, amelyeket már Sulyok Tamás köztársasági elnök hivatalba lépése után kötöttek. A rendezvényen közel 400 meghívott vett részt, köztük a díjazott művészek, közjogi méltóságok és döntéshozók. A szerződés tartalmazta a díszvacsora költségeit, a bútorok és étkészlet bérleti díját, valamint a szervízdíjat is.

A vacsora menüje ízletes fogásokból állt: előételként angolzelleres pisztrángtatárt almaraguval és diósalátával szolgáltak fel, amit Rajnai Rizling Terior Selection 2021, Világi Pincészet bor kísért. A leves medvehagyma krémleves volt pirított napraforgómaggal, míg a főételként kacsamell került az asztalra lágy burgonyapürével, répákkal, spárgával és kakukkfüves jus-szal, amelyet Barbár 2019, Heimann Pincészet bor egészített ki. A vegetáriánus vendégek számára is készültek külön fogások.

Az ünnepi esemény lehetőséget biztosított a magyar kultúra művelőinek és ápolóinak, hogy a legmagasabb magyar állami kitüntetéssel elismerést nyert személyek együtt ünnepelhessenek. A díszvacsora alkalmat adott a kulturális és közéleti témák kötetlen megbeszélésére is.

Sulyok Tamás köztársasági elnök, aki hivatalba lépése óta több változtatást is eszközölt, április elején új Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) alkotott, amelyben két új igazgatóságot hozott létre: a belföldi programok és a közösségi szolidaritás igazgatóságát. Azonban nem sokkal később, a legfrissebb Hivatalos Értesítőben megjelent köztársasági elnöki utasítás szerint, ezeket az igazgatóságokat megszüntette. A belföldi programokkal kapcsolatos feladatok a protokoll igazgatósághoz, míg a közösségi szolidaritás igazgatóságának feladatait az elnöki kabinet vette át.

(Borítókép: A díjazottak csoportképe a Kossuth- és Széchenyi-díjak valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament főlépcsőjén 2024. március 14-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)