Pálffy István új élete: polgárőrként szolgál

Pálffy István, aki korábban a Hír TV és a TV2 képernyőjén is megfordult, jelenleg polgárőrként tevékenykedik Balatonkenesén. A tartalékos katonai szolgálat iránti vágya ellenére nem állt a Magyar Honvédség szolgálatába, mivel a felvételi procedúra túl hosszúnak bizonyult számára.

Bár Pálffy István szeretett volna tartalékos katona lenni, a Magyar Honvédségnél való szolgálatra való jelentkezése nem járt sikerrel. A felvételi folyamatot tavaly kezdte meg, de a Veszprém vármegyei parancsnokságon tájékoztatták, hogy a teljes procedúra, beleértve az orvosi, alkalmassági és pszichológiai vizsgálatokat, valamint egy felkészítő táboron való részvételt, nagyjából kilenc hónapot vesz igénybe. Mivel novemberben betölti a 65 éves nyugdíjkorhatárt, ami a honvédségnél is az öregségi korhatár, így a vizsgálatok után csupán három hónapot tudott volna szolgálni, ami szerinte nem éri meg a befektetett időt.

A koronavírus-járvány idején kezdett el szolgálni polgárőrként, amikor főként az idősek védelme és ellátása volt a feladat. Manapság autóval, biciklivel vagy gyalog járja a helyet, és a nyár beköszöntével a tömeg által elárasztott területeken is tevékenykedik. Részt vesz fesztiválok, sportversenyek és egyéb rendezvények biztosításában, valamint a balesetek megelőzésében és kezelésében. A polgárőrség rendelkezik egy motorcsónakkal is, ha a vízen lenne szükség a segítségükre.

Pálffy István beszámolt arról is, hogy a polgárőrként eltöltött idő alatt voltak kellemetlen élményei is. Egy csendháborítási ügy során, amikor a pandémia után újra lehetett bulizni, egy kerti partin kellett megkérniük a résztvevőket, hogy csökkentsék a hangerőt. A kérés ellenére két fiatal támadásba kezdett, de szerencsére a többi vendég lefogta őket, így komolyabb baj nem történt. Pálffy említette azt is, hogy egy alkalommal a sötétben hirtelen támadás érte, de ezek az esetek szerencsére ritkák.

A volt műsorvezető az Országos Polgárőr Szövetség elnökségében is aktív, ahol jelenleg egy informatikai tagozat kialakításán dolgozik. Pálffy István a Hír TV-től való távozása után, ahol egy interjú során kiváltott nyilatkozata miatt azonnali hatállyal kirúgták, kezdett el polgárőrként dolgozni. A kirúgását egy 2023-ban történt eset előzte meg, amikor Márki-Zay Péterrel folytatott beszélgetés során kijelentette, hogy „türelemmel kell lenni egy olyan betegség iránt is, mint a pedofiloké”.