Drónok a vadmentés szolgálatában

Az aratási időszak közeledtével a gabonatáblák veszélyes területté válnak a kisvadak számára, azonban a Drónpilóták Országos Egyesülete és a Rókales Alapítvány egy innovatív megoldással lép fel a probléma ellen.

Az aratás kezdetével a gabonaföldek munkaterületté alakulnak, ami sajnos gyakran veszélyt jelent a sűrű növényzetben rejtőzködő vadállatokra. A Drónpilóták Országos Egyesülete és a Rókales Alapítvány együttműködésének köszönhetően drónokat vetnek be a vadállatok megmentésére. A drónok hőkameráival térképezik fel a gabonatáblákat, így az aratás előtt azonosítják a vadállatok búvóhelyeit, lehetővé téve ezzel azok gyors és hatékony mentését.

Dr. Csevár Antal, a Drónpilóták Országos Egyesületének alelnöke szerint a hagyományos módszerek, mint a kutyák bevetése vagy a riasztások, kevésbé hatékonyak ezen a területen. Kurunczi Norbert, a Rókales vezetője hozta az ötletet, hogy a drónokkal a levegőből a legcélszerűbb megfigyelni az állatokat.

A Drónpilóták Országos Egyesülete jelentős közösséggel rendelkezik, több száz taggal, saját weboldallal és két közösségi csoporttal, amelyek összesen több mint 5000 követőt számlálnak. A szervezet felhívást intézett a drónpilótákhoz, hogy csatlakozzanak a Balatonról indult, de mára országosan is elterjedt vadmentési kezdeményezéshez.