Nyáry Krisztián: Nem szálltam bele senkibe

„Az Ördögkatlanon mindig van tér, lehet sétálni, ha valaki telítődött a kultúrával, akkor el lehet menni meginni egy pohár bort, vagy csak befeküdni egy fa alá – ezt én is meg szoktam tenni” – mondja Nyáry Krisztián, aki az idei, 2024. július 30-tól augusztus 3-ig tartó Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz.

Nyáry Krisztián, az Index Kulturális rovatának podcastjában beszélt arról, hogy az Ördögkatlan Fesztiválon lehetőség nyílik a kultúra mellett a pihenésre és a beszélgetésekre is. A fesztivál díszvendégeként a magyar irodalom és a futball kapcsolatáról is esett szó, ahol Nyáry elmondta, hogy a magyar vívók Európa-bajnoki győzelméről szóló posztját sokan támadásnak vették, pedig nem volt ilyen szándéka.

Nyáry Krisztián szerint a könyvolvasók nem kicsi Harry Potterek, és a pénzügyi döntéshozóknak figyelembe kellene venniük, hogy a könyvvásárlók is jelentős összegeket költenek a hobbijukra. Beszámolt a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten szerzett tapasztalatairól is, ahol a magyar irodalom jelentős része képviseltette magát, és hangsúlyozta, hogy Erdélyben már egy kisváros is természetesnek veszi a könyves rendezvényeket, míg Magyarországon ez még nem így van.

Az Ördögkatlan Fesztiválon Korniss Péter fotóművész kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők, és lesznek irodalmi programok is, mint például a Lyukasóra-játék. A fesztivál jelszava a "Mentés másként" lesz, amely új művek születését hirdeti régi kulturális hagyományokból. Nyáry Krisztián a fesztivál díszvendége lesz Korniss Péterrel, Miquéu Montanaróval és Köles Ferenccel együtt.

Nyáry Krisztián beszélt a szentesi irodalmi-drámai tagozatról is, amelynek léte veszélybe került, és amivel kapcsolatban valamilyen „megrendszabályozási szándékot” éreznek.

Starcz Ákos, az Indexet kiadó médiacsoport igazgatósági tagja az Index.hu Zrt.-től és az Indamedia csoporttól függetlenül működő Libri–Bookline Zrt. igazgatóságának elnöke.