Több cápatámadás az Egyesült Államokban a függetlenség napján

Az Egyesült Államok partjainál július 4-én, az ünnepnapon több cápatámadás is történt, négy embert ért támadás két különböző helyszínen, de szerencsére haláleset nem történt. A szakértők szerint a cápák általában véletlenül támadnak emberekre, összetévesztve őket a zsákmányállataikkal, és ritka, hogy egyszerre több helyen is támadások történjenek.

Dél-Texasban, South Padre Island városában három embert harapott meg egy cápa, és ugyanezen a napon Floridában is történt egy cápatámadás. Jim Pigg, a város tűzoltóparancsnoka szerint ez példátlan esemény volt a térségben. A texasi hatóságok szerint a cápát később megtalálták és mélyebb vízbe terelték.

A városi szóvivő, Nikki Soto elmondása szerint egy 911-es hívásra reagálva délelőtt 11 órakor egy súlyos cápaharapást jelentettek, az áldozatot kórházba szállították. Pigg hozzátette, hogy az első hívás egy személyt érintett, aki harapási sérüléseket szenvedett, egy másik személy kisebb sérüléseket kapott, és nem szorult sürgősségi ellátásra. Egy második segélyhívásra érkezve a tűzoltók két további cápa által megharapott embert találtak.

Egy szemtanú, Jud beszámolója szerint látott egy nőt, akit kihúztak a vízből, és úgy tűnt, hogy a lábát megharapta egy cápa. A parti járőrök emelték ki a nőt, akinek a vádlija szörnyű állapotban volt.

Az egyik áldozatot egy brownsville-i kórházból szállították további kezelésre, a texasi hatóságok szerint az ilyen jellegű cápatámadások ritkák az államban. A vízimentők arra figyelmeztették az embereket, hogy maradjanak távol a víztől, vagy ne merészkedjenek bele térdnél mélyebbre. Patrick McNulty, South Padre Island polgármestere kifejezte együttérzését a sérültekkel és családjaikkal, és gyors felépülést kívánt nekik.

Floridában, New Smyrna Beachen egy 21 éves férfit harapott meg egy cápa, miközben a térdig érő vízben focizott. Tamra Malphurs, a Volusia megyei strandbiztonságért felelős szövetség ideiglenes igazgatója szerint a férfi sérülései nem életveszélyesek.

A Florida Természettudományi Múzeum Nemzetközi Cápatámadási Osztálya legfrissebb éves jelentése szerint tavaly az Egyesült Államokban 36 provokálatlan cápatámadás történt, amelyek közül kettő halálos kimenetelű volt. A jelentés szerint a cápatámadások kockázata alacsony, de az úszók tovább csökkenthetik a kockázatot, ha csoportban és a part közelében maradnak. A hónapban már több támadás is történt, többek között Tamayo Perry, a Karib-tenger kalózai színésze is áldozatul esett egy támadásnak.