Amerikai vizsgálat a kínai úszók doppingügyében

Az amerikai kormány vizsgálatot indított a kínai úszók doppingügyében, miután 23 sportoló pozitív doppingtesztet produkált a tokiói olimpia előtt.

Az amerikai képviselőház egyik bizottsága májusban arra kérte az igazságügyi minisztériumot, hogy a 2024-es párizsi olimpia előtt kezdjenek vizsgálatot a doppingügy kapcsán. A Nemzetközi Úszószövetség (WA) ügyvezető igazgatóját, Brent John Nowicki-t beidézték, hogy tanúskodjon az ügyben.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egyre több kritikát kap, és nyomás alá került, hogy magyarázatot adjon arra, hogyan kerülhették el a büntetést azok az úszók, akik közül néhányan aranyérmet is szereztek a tokiói játékokon.

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) nem erősítette meg, de nem is cáfolta a vizsgálatról szóló értesüléseket. Az amerikai igazságügyi minisztérium képviselői nem válaszoltak azonnal a Reuters megkeresésére.

A WADA azonban megerősítette, hogy tudomása van a vizsgálatról, és közölte, hogy felülvizsgálták a kínai úszók ügyének aktáját. A szervezet tudósokkal konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy nincs konkrét bizonyíték arra, hogy a tiltott szer szennyezett étel révén került a sportolók szervezetébe.

A New York Times áprilisban arról számolt be, hogy a 23 kínai úszó tesztje pozitív lett trimetazidinra, egy szív vérellátását javító gyógyszerre. Az úszókat egy kínai vizsgálat mentesítette, amely szerint a gyógyszerrel véletlenül, szennyeződés útján kerültek kapcsolatba.