Újabb kiábrándító adat a boltokból – Késik a fogyasztás felpattanása

Az áprilisi csökkenés után májusban gyakorlatilag stagnált a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon, ami azt jelzi, hogy a fogyasztás felpattanása még várat magára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) májusi adatai szerint a kiskereskedelem volumene az előző hónaphoz képest csupán 0,1 százalékkal emelkedett, ami gyakorlatilag stagnálást jelent. Ez a csekély növekedés nem utal a fogyasztás felpattanására. A grafikonok is azt mutatják, hogy a forgalom még mindig kicsit elmarad a 2021-es szinttől.

A helyzetet bonyolítja, hogy a reálbér-növekedés ellenére sem érzik úgy az emberek, hogy nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Ez a megfigyelés különösen érdekes annak fényében, hogy a magyar háztartások fogyasztása az európai uniós átlag 70 százalékán állt 2023-ban, ami az utolsó helyre sorolja Magyarországot a rangsorban.

Éves bázison

Az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi forgalom volumene 3,6 százalékkal nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3 százalékos növekedést regisztráltak, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékos bővülés volt megfigyelhető. Az üzemanyag-kiskereskedelemben viszont 0,7 százalékkal csökkent az értékesítés volumene.