Kiskereskedelmi forgalom növekedése Magyarországon

Az élelmiszerüzletek forgalmának növekedése kiemelkedő, 6,3 százalékos bővülést mutatva, míg a kiskereskedelem egészének volumene 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Május hónapban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok alapján egyaránt 3,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint azonban a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében nem mutatott változást az előző hónaphoz képest.

A 2023 májusi adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3 százalékos, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékos növekedést tapasztaltak, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal csökkent a naptárhatástól megtisztított értékesítési volumen.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pozitívan értékelte az élelmiszerüzletek forgalmának bővülését, kiemelve annak jelentőségét. Az idei márciusi 8,6 százalékos növekedés még erősebb volt, amit a húsvéti időszak befolyásolhatott, míg pünkösd májusban volt.

A lakossági fogyasztás növekedése trendszerű, de a kiskereskedelmi forgalom volumene még nem érte el a 2021-es év átlagát.