Külkereskedelmi többlet csökkenése Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint jelentős visszaesést mutatott a magyar külkereskedelmi termékforgalom májusban, mind az export, mind az import értékében csökkenést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

A KSH első becslései alapján májusban az export euróban számított értéke 8,8 százalékkal, az importé pedig 9 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A termék-külkereskedelmi egyenleg 73 millió euróval romlott, ami 1,1 milliárd eurós, azaz 444 milliárd forintos többletet jelent.

Az előző hónaphoz viszonyítva az exportoldalon 5 százalékkal, míg az importoldalon 0,2 százalékkal csökkent a külkereskedelmi termékforgalom. A kivitel értéke 11,9 milliárd eurót, azaz 4618 milliárd forintot, míg a behozatalé 10,8 milliárd eurót, azaz 4174 milliárd forintot tett ki.

A külkereskedelmi kapcsolatok terén Magyarország továbbra is jelentős mértékben támaszkodik az Európai Unió tagállamaira, hiszen a kivitel 76, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le. A májusi részletes külkereskedelmi termékforgalmi adatokat a KSH augusztus 1-jén fogja közzétenni második becslése alapján.