Közeledik a multiverzumok létének bizonyítása

Talán az univerzumunk mindent tartalmaz, ami létezik, valaha is létezett és a jövőben is létezni fog, de egy új elmélet szerint létezhetnek más univerzumok is, amelyek közelebb vihetnek minket a multiverzumok titkaihoz.

A multiverzum-elmélet azt sugallja, hogy a mi világegyetemünk csupán egy a sok közül, és ezek a világegyetemek az ősrobbanás után jelenhettek meg, talán extra dimenziókban rejtőznek, vagy kvantumtulajdonságok változásával jöhetnek létre. A kozmikus infláció elmélete, amely a tér exponenciális terjeszkedését írja le, már 40 éve vetít előre több univerzum lehetőségét, és rávilágít a kozmosz jellegére és a potenciálisan meglévő buborék-univerzumok sokaságára. Az anyag egyenletes eloszlása a kozmoszban és a tér görbületének hiánya az általunk megfigyelt legnagyobb skálákon szintén ezt az elméletet támasztja alá. Az univerzum alakja és története a sűrűség görbületétől függ, amely meghatározhatja, hogy összeomlik-e, mint egy gömb, vagy gyorsabban terjed szét, mint egy nyereg.

Sok kozmológus a ciklikus univerzum elméletek felé fordult, amelyek szerint a világegyetem egy véget nem érő körforgásban mozog. Neil Turok és Latham Boyle egy alternatívát javasoltak, a tüköruniverzum elméletét, amely a korai univerzum fejlődését magyarázhatja meg. Ez a geometriailag szimmetrikus világegyetem, mint egy homokóra, ahol az egyik felén az idő előre, a másikon visszafelé áramlik, középen pedig egy szingularitás található.

A tüköruniverzum-elmélet megmagyarázhatja a sötét anyag és a sötét energia rejtélyét is, és a közeljövőben tesztelhető lesz az Euclid műhold és a Vera C. Rubin Obszervatórium műszereinek segítségével. Ha a teória beigazolódik, ez lehet a sötét anyag legmeggyőzőbb elmélete.

Ez az elmélet egy másik problémát is megoldhat, ami az ősrobbanás elméletéhez kapcsolódik: létezünk-e egyáltalán? Ha az univerzum kezdetén ugyanannyi anyagnak és antianyagnak kellett volna jelen lennie, és ezek ütközésekor megsemmisítik egymást, akkor miért van a világegyetem tele anyaggal, és hová tűnt az antianyag? A tüköruniverzum-elmélet szerint az antianyag a sajátunkkal ellentétes irányba futó társuniverzumba ment. Boyle és Turok új megközelítése lehetővé teszi a kozmosz gravitációs entrópiájának kiszámítását, és a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzás vizsgálatával segíthet az alternatív univerzumok megtalálásában. Amíg az elmélet igazolódik, maradnak a Dr. Strange és a Képmás sorozatok.