Megjöttek az adatok, több mint 1600 milliárd forintot hagytunk a boltokban

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal. Január és május között a forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2,7 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene májusban 6,3 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,6 százalékkal növekedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelemben összességében 1,8 százalékkal emelkedett a forgalom volumene. A gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8,1, a használtcikk-üzletekben 6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt az eladások volumene, míg a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben nem változott, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,3, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3 százalékkal csökkent.

A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 3,2 százalékkal bővült, míg az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 0,7 százalékkal mérséklődött. Az országos kiskereskedelem forgalma májusban folyó áron 1609 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelemi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Az év első öt hónapjában a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint összességében 2,7 százalékkal bővült a fogyasztás. Májusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalom volumene 6,3 százalékkal nőtt, ezen belül az élelmiszerkiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 6,8 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben májusban 789 milliárd forintot költöttek, ami közel 50 milliárd forinttal több, mint tavaly. Az év első öt hónapját tekintve az ilyen üzletek forgalma elérte az 3.690 milliárd forintot, mely közel 200 milliárd forintos emelkedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A kiskereskedelmi forgalom bővülésében fontos szerepet játszott az infláció összeomlása és a reálbérek dinamikus növekedése, amelyek a fogyasztói bizalom erősödésével együtt fokozatosan oldják az óvatossági motívumot. A kormány elkötelezett a kiskereskedelemben megindult piaci verseny élénkítése mellett, ezért továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert, amely hozzájárult, hogy az élelmiszerinfláció mindössze 1 százalékra csökkenjen.