Svájci szuperbank létrehozása után a felügyelet figyelme középpontjában

A svájci pénzügyi felügyelet megfigyelés alá helyezte az UBS-t, miután befejezte a Credit Suisse hazai egységével történő egyesülését, ami jelentős piaci erőfölényt eredményezett a cég számára.

Az UBS hétfőn jelentette be, hogy sikeresen lezárult a két nagybank hazai egységeinek egyesülése. A svájci felügyeleti hatóságok, köztük a pénzpiaci szabályozó FINMA, a versenyhatóság ComCo, valamint a Svájci Nemzeti Bank képviselői találkozót tartottak, hogy megvitassák az egyesülésből adódó következményeket és a jövőbeli együttműködés kereteit.

A ComCo által végzett elemzés szerint az egyesült UBS jelentős piaci erővel rendelkezik bizonyos területeken. A felügyelet különös figyelmet fordít a hitelkamatok alakulására, mivel a svájci vállalkozások attól tartanak, hogy a bank piaci ereje növekedése magasabb hitelköltségeket eredményezhet a jövőben.

A felügyeleti hivatal reményét fejezte ki, hogy nem lesz szükség szabályozási beavatkozásra, de hangsúlyozta, hogy készen áll cselekedni, ha ez válik szükségessé.