A magyar ipar további zsugorodása

A magyar ipar nem tudja megállítani a lejtmenetet, májusban is csökkent a termelés volumene, ami már a harmadik egymást követő hónapban tapasztalható. Az elmúlt hét évben csak a koronavírus-válság idején volt hasonló helyzet.

A májusi adatok szerint az ipari termelés 1,1 százalékkal maradt el az előző hónaphoz képest. Ez a szektor számára már a harmadik egymást követő hónapban jelent csökkenést, ami a koronavírus-válság kivételével az elmúlt hét évben nem volt jellemző. A gyenge külső kereslet, különösen a járműgyártás területén, jelentős hatással van a magyar gazdaságra, mivel az ország gazdasági szerkezetében kiemelt szerepet tölt be. Az ipar teljesítménye már másfél éve csökkenő tendenciát mutat, és a termelés volumene még a Covid előtti időszakhoz képest is alacsonyabb.

Az ipar gyengélkedése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar gazdaság lassabban lábadozik a recesszióból. A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy a második negyedévi GDP-növekedéshez az ipar negatív hozzájárulást fog nyújtani, hacsak nem következik be jelentős javulás júniusban.

A nemzetközi környezet jelentősen befolyásolja a magyar ipar kilátásait. Bár az elmúlt években történt beruházások révén bővültek a kapacitások, például az akkumulátorgyártás terén, a gyenge autópiaci konjunktúra és az elektromos autózásra való átállás lassúsága miatt ezek a kapacitások nem hasznosulnak teljes mértékben. Az akkumulátorgyártás például egy év alatt 25%-kal csökkent, annak ellenére, hogy az ország többet is tudna termelni.