A Fidesz által bevezetett családtámogatási intézkedések hatása a gyermekvállalásra

A Fidesz kormányzása alatt bevezetett családtámogatási intézkedések elősegíthették a gyermekvállalás előrehozását, ami a járvány előtt pozitívan befolyásolta a termékenységi rátát, azonban a jelenlegi gazdasági válság és a kiszámíthatatlan környezet miatt most negatív hatású lehet.

A demográfus-közgazdász Tóth G. Csaba szerint a termékenységi ráta rövid távon jelentős ingadozásokat mutathat, miközben a hosszú távú trendek csak lassan változnak. A gyermekvállalás előrehozása vagy elhalasztása mindkét irányban befolyásolhatja a rátát, és az elmúlt időszakban mindkét hatás érvényesülhetett.

A szakértő hozzátette, hogy a házasságkötések számának alakulása alapján is feltételezhető, hogy a járvány előtti családpolitikai intézkedések hatására sokan hozták előre a gyermekvállalást, aminek hiányát most érzékelhetjük.

A 2008-as gazdasági válság után a gyermekvállalás halasztása volt jellemző, és a tavalyi recesszió, valamint a reálbércsökkenés szintén nem támogatta a gyermekvállalási kedvet. Emellett a kiszámíthatóság hiánya is befolyásolhatta a termékenységi ráta csökkenését az elmúlt években Magyarországon.

Tóth G. Csaba szerint a demográfiai fordulat elérése a Fidesz által kívánatos lenne, de a születési ráta jelenlegi csökkenése mellett ez valószínűtlen. A népességfogyás miatt a népességszám stabilizálásához szükséges termékenységi ráta elérése még magasabb, 2,5-ös értéket kellene, hogy elérjen.

A demográfus-közgazdász megjegyezte, hogy a demográfiai folyamatok nagy tehetetlenséggel rendelkeznek és lassan változnak, hasonlatosan a tankerhajókhoz. Hozzátette, hogy a népességcsökkenés globális trend, amelyre még sehol a világon nem találtak megoldást. Magyarország sem jelent kivételt ebben a tendenciában.