Trinidad és Tobago hírszerzési botránya

Trinidad és Tobago hírszerző ügynöksége, a Stratégiai Szolgálatok Ügynöksége (SSA) több mint harminc munkatársától vált meg, miután kiderült, hogy egy "szektához" tartoznak, amely veszélyezteti a nemzetbiztonságot.

A miniszterelnök, Keith Rowley szerint ezek a személyek egy olyan csoport tagjai voltak, amely felfegyverkezett és azt hirdette, hogy a vallásos elhivatottságú katonai és félkatonai személyzet alkalmasabb lenne az ország politikai vezetőinek leváltására. Rowley ezt a képviselőházban jelentette be. Az SSA átvilágítása során a nepotizmus és az opportunizmus aggasztó jeleit is felfedezték, például egy bizonyos egyház több tagját titokban alkalmazták az ügynökségnél. A kormányfő nem nevezte meg a vallási közösséget, de a helyi sajtó Ian Brown lelkipásztor által vezetett két egyházat említ ezzel kapcsolatban.

A botrányban érintett személyek jelentős befolyást gyakoroltak az ügynökség működésére, ami hátrányosan érintette a nemzetbiztonságot. Rowley hozzátette, hogy az SSA egy magasan képzett és militarizált "taktikai reagáló egységet" is létrehozott, amelyet azonban idén márciusban feloszlattak. Az ügynökség 2024 márciusa előtti tevékenységét jelenleg a rendőrség vizsgálja.

Ian Brown és az SSA korábbi igazgatója, Roger Best tavasszal kerültek őrizetbe, ekkor rendelték el az ügynökség teljes átvilágítását. A feltételezett visszaélések között hatáskör túllépése és erőszakos bűncselekmények, többek között gyilkosságok is szerepelnek, amelyekkel kapcsolatban a nyomozás továbbra is folyamatban van.