Oroszország támogatja Marine Le Pent a francia választásokon

A Politico szerint az orosz kormány Marine Le Pent és a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülést támogatja a francia választásokon. Az orosz külügyminisztérium közösségimédia-posztjában a francia nép szuverén külpolitikájának szükségességéről és a washingtoni, valamint brüsszeli diktátumokkal való szakításról írtak, Le Pen fotójával együtt. A bejegyzést Andrej Nasztasin, az orosz külügy helyettes szóvivője írta alá.

Marine Le Pen és Oroszország közötti kapcsolatok régóta ismertek. A The Telegraph információi szerint Le Pen pártjának biztonsági tanácsadója egy Tamara Volohova nevű volt modell, aki állítólag orosz ügynök. Le Pen 2017-ben találkozott Vlagyimir Putyinnal Oroszországban, ami oroszpártisággal vádolja őt, bár ő ezt tagadja és azt állítja, hogy Putyinnal csak egyszer találkozott életében.

A Nemzeti Tömörülés korábban ellenezte az EU által Moszkva ellen bevezetett szankciókat, és Le Pen 2022-es elnöki programjában a kapcsolatok erősítését sürgette Oroszországgal, bár ezt a javaslatot a párt kiáltványából nemrégiben eltávolították.

Az előrehozott választások első fordulójában a Nemzeti Tömörülés több mint 33 százalékot szerzett, de esélyei a parlamenti többség megszerzésére csökkentek, mivel a centrista és baloldali jelöltek összefogtak Le Penék hatalomátvételének megakadályozása érdekében. A második fordulót vasárnap rendezik, amelyet a múlt vasárnapi fölényes győzelem után nagy érdeklődés övez Európa-szerte, tekintettel a populista és/vagy szuverenista erők számára jelentett sikert.

A választási feszültséget tovább növelte, hogy Prisca Thevenot kormányszóvivőt és csapatát szerda késő este támadták meg, amikor választási plakátokat helyeztek ki Párizs nyugati részén, Hauts-de-Seine-ben. Thevenot nem sérült meg, de csapata egyik tagját állkapocstöréssel szállították kórházba. Az eset miatt négy embert tartóztattak le. Gabriel Attal miniszterelnök is elítélte a támadást és azonnali cselekvésre szólított fel, hangsúlyozva, hogy „Az erőszaknak és a megfélemlítésnek nincs helye a demokráciánkban. Nincs helyük a köztársaságunkban sem”.