Elektromos járművek támogatása Magyarországon

Az Energiaügyi Minisztérium bejelentése szerint elindultak a kifizetések az elektromos autókra, amelyekre már több mint 3300 cég jelentkezett, és a kérelmek összértéke meghaladja a 30 milliárd forintos keret felét.

Az elektromos járművek vásárlásához nyújtott támogatások iránti érdeklődés jelentős, a vállalkozások körében a személyautók iránti igény dominál, ezek teszik ki az igénylések mintegy háromnegyedét. A támogatói döntések már több mint kétezer pályázat esetében születtek meg, összesen 9 milliárd forint értékben, és a kifizetések is megkezdődtek.

A REPowerEU-keretből származó vissza nem térítendő támogatásokat a vállalkozások február eleje óta igényelhetik elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzésére. A program keretében egy jármű megvásárlásának költségeiből az akkumulátor kapacitásától függően akár 4 millió forint is visszaigényelhető.

A támogatási programnak köszönhetően 2024 első öt hónapjában jelentősen bővült a zöldautó-flotta Magyarországon, ezzel az ország az európai élmezőnybe került a tisztán elektromos járművek forgalomba helyezésének arányában. Februártól májusig minden hónapban több elektromos jármű került forgalomba, mint a megelőző hónapokban.

A zöld járművek terjedését tovább erősíti a vidéki elektromos töltőhálózat bővítése. Országszerte több mint száz új nyilvános e-töltőállomás létesülhet a fővároson kívüli helyszíneken, egy tervezetten augusztusban megnyíló, 28 milliárd forintos támogatási lehetőség révén. A program, amely a társadalmi egyeztetésen van jelenleg, a napelemmel és energiatárolóval felszerelt modern töltőpontok telepítését is ösztönzi.