MBH Bank: Az idén 4% alatti lehet az átlagos infláció

Az MBH Bank szakértői szerint az idei évben 2,7 százalékos gazdasági növekedés várható, amit a lakossági fogyasztás növekedése és a beruházások élénkülése húzhat. Az inflációval kapcsolatban optimistábbak az előrejelzések, és az év végére 6,5 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Az MBH Bank elemzői a lakossági fogyasztás fokozatos élénkülését és a reálbérek emelkedését jelölik meg a gazdasági növekedés húzóerejeként, miközben a német feldolgozóipari konjunktúra gyengesége miatt az ipari fellendülés még várat magára. A következő évben a beruházások is hozzájárulhatnak a gazdaság bővüléséhez, így 4% feletti növekedést prognosztizálnak a közgazdászok.

Az inflációs előrejelzést 3,9%-ra mérsékelték az elemzők, ami az első 4% alatti éves átlagos inflációs előrejelzés lehet a piacon. Az élelmiszeripar pozitív kínálati hatásai is hozzájárulhatnak ehhez a kedvező tendenciához.

Az Egyesült Államokban is kedvezően alakul az infláció, és a Federal Reserve (Fed) óvatos kamatpolitikát folytathat, amely az idén ősztől két kamatcsökkentést eredményezhet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az év második felében adatvezérelt módon fogja meghatározni a kamatokat, és ősztől több kamatvágás is várható, amivel az alapkamat 6,5%-ra csökkenhet.

A forint árfolyamát több ellentétes hatás éri, de a külkereskedelmi többlet erősítheti a hazai fizetőeszközt, és nem várható, hogy a 400 forintos euró tartósan fennmarad. Árokszállási Zoltán, a bank vezető elemzője szerint az MNB inflációs megfontolásai is a forint gyengülése ellen szólnak, bár az elmúlt évek magas inflációja miatt a reálárfolyam felértékelődött.

A költségvetési hiány 4,5% GDP-arányos célja elérhető, ha a fogyasztás növekedése növeli az áfa-bevételeket, ami minimális államadósság-csökkenést eredményezhet (73,5%-ról 73,3%-ra).

A munkaerőpiac továbbra is feszes marad, a teljes foglalkoztatottság közel van, és a munkanélküliségi ráta csökkenhet a 4 százalékos szint alá az év végére. A következő évekre a munkanélküliség 4,2, majd 3,6 százalékra mérséklődhet. A reálbérek emelkedése a fogyasztásban eddig csak kis mértékben jelent meg, de a következő hónapokban javulhat a kereslet.