Floridai férfi lelőtt egy házhozszállító drónt

Egy floridai férfi tüzet nyitott egy Walmarttal társult startup próbaszállítását végző drónjára, amiért vádat emeltek ellene.

Dennis Winn ellen vádat emeltek légi jármű fegyveres megtámadása, 1000 dollárt meghaladó kárt okozó bűncselekmény, valamint nyilvános és lakott területen történő lőfegyver használata miatt. Winn bevallotta, hogy 9 milliméteres kézifegyverével lőtt ki egy drónt, amely a DroneUp startup cég tulajdona volt, és a Walmarttal közösen kísérleti online rendelések kiszállítását végezte.

A férfi korábban is észlelt drónokat a birtoka felett, és úgy vélte, hogy ezek megfigyelik őt. Ügyvédje szerint a lelőtt drónon nem volt semmilyen jelzés, amely alapján Winn rájöhetett volna, hogy az a Walmart szolgáltatásához tartozik. A drón a támadás után visszatért a kiindulási pontjára, egy közeli Walmart áruházhoz, ahol a cég alkalmazottai egy lövedék okozta sérülést találtak rajta, a kár értékét 2500 dollárra becsülték.

Winn a Fox videójában elmondta, hogy a drónt telibe találta, ami szerinte "jó kis lövés lehetett". Az Egyesült Államokban a drónok elleni lövöldözést súlyosan büntetik, akár 20 év börtönt is kaphat az elkövető, hasonlóan ahhoz, mintha valaki egy utasokkal teli személyszállító gépre nyitna tüzet. Tekintettel arra, hogy a Walmart elkötelezett a drónos házhozszállítás fejlesztése mellett, és az amerikai lakosság jelentős része rendelkezik lőfegyverrel, előfordulhat, hogy ez nem az utolsó ilyen jellegű incidens.

: (Fortune, Quartz)