A vasárnapi francia választások piaci hatásai

A Morgan Stanley elemzői szerint a vasárnapi francia választások után emelkedés várható a francia és más európai tőzsdéken is - jelentette a Bloomberg.

A francia kötvények értéke már most növekedett, ami a Marine Le Pen vezette Nemzeti Összefogás pártjának abszolút többségének megakadályozására irányuló törekvések következménye lehet. Emmanuel Macron centrista frakciója és a baloldali szövetség 223 jelöltet vont vissza, hogy elkerüljék az ellenzék megosztását és csökkentsék Le Pen esélyeit. Ennek következtében valószínűtlen, hogy bármelyik párt is megszerezze a többséghez szükséges 289 mandátumot.

A Morgan Stanley stratégái, Marina Zavolock és Regiane Yamanari szerint a francia és az európai részvényindexekre pozitív hatással lesz, függetlenül attól, hogy a Nemzeti Összefogás megszerzi-e az abszolút többséget, vagy ha egyik párt sem lesz képes többséget alkotni. Elemzésükben kiemelték, hogy a választások bármely lehetséges kimenetele esetén a piacokon fellendülés várható.

Zavolock és Yamanari ajánlásaik között szerepelnek az európai védelmi részvények, olasz bankok és több francia vállalat, mint például a BNP Paribas SA, Saint-Gobain és Veolia Environnement. A Morgan Stanley szerint a piacok számára a legkedvezőtlenebb kimenetel a baloldali Új Népfront győzelme lenne, de ha Le Pen győzne, gazdaságpolitikai programja mérsékeltebb lehet a korábbi terveihez képest.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.