A magyar tőzsde és a forint jövője: Alapkezelők véleménye

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX, júniusban új történelmi csúcsot állított fel, és több mint 6 százalékkal nőtt az elmúlt hónapban. A hazai alapkezelők rövid távon valamivel pesszimistábbak, de hosszú távon erősödést várnak. Az OTP marad a kedvenc, míg a forint árfolyama stabil maradhat a következő hónapokban.

A június erős hónap volt a magyar tőzsdén, a BUX index újabb történelmi csúcsot döntött, 72 094,79 ponton zárt, ami 6,2 százalékos növekedést jelent a májusi záróértékhez képest. A hazai alapkezelők szerint a magyar részvénypiac rövid távú kilátásai pesszimistábbak lettek, bár a többség legfeljebb +/-5 százalékos elmozdulást vár a BUX indexre 3 hónapos időtávon. Tavaly október óta először van olyan válaszadó, aki 5 százalékot meghaladó esést jósol. A 12 havi várakozások alapján viszont a többség határozott, 5 százalékot meghaladó emelkedést vár, sőt, van aki 15 százalékot meghaladó erősödést prognosztizál a BUX indexre.

A hazai alapkezelők kedvenc részvénye továbbra is az OTP, de a Richter részvénye is felkerült három alapkezelő top pickei közé. A kisebb papírok közül az AutoWallis kapta a legtöbb említést. A leginkább alulsúlyozott részvények között az OTP kivételével minden blue chip kapott említést, a midcapek közül pedig a 4iG a legkevésbé kedvelt papír.

Az euró/forint árfolyamra vonatkozóan a következő három hónapra legfeljebb 2 százalékos elmozdulást valószínűsítenek a többség véleménye szerint. 12 hónapos időtávon viszont határozottan gyengülést várnak a profi befektetők.

A kötvénypiaci kilátásokat illetően a MAX indexre 3 hónapos időtávon +/-2 százalékos elmozdulást vár a felmérésben résztvevők többsége, míg a következő egy évre 5-10 százalék közötti emelkedésre számít a válaszadók fele. Az elemzés nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.