BYD elektromos járműgyár nyílt Thaiföldön

A BYD, Kína egyik vezető elektromos járműgyártója, csütörtökön ünnepélyesen megnyitotta első délkelet-ázsiai gyárát Thaiföldön, amely évi 150 000 jármű előállítására lesz képes és körülbelül 10 ezer munkahelyet teremt.

A mintegy 490 millió dolláros beruházással létrehozott gyár a gyorsan fejlődő regionális elektromos járműpiac egyik meghatározó szereplőjévé kíván válni. A kelet-thaiföldi Rayong tartományban található létesítmény nemcsak járműveket, hanem akkumulátorokat és más kulcsfontosságú alkatrészeket is gyárt majd. A BYD ázsiai és csendes-óceáni regionális vezérigazgatója szerint a gyár stratégiai jelentőségű a cég számára.

A thaiföldi kormány ambiciózus célja, hogy 2030-ra az országban gyártott évi mintegy 2,5 millió jármű 30%-a elektromos legyen. A BYD gyárának megnyitása jelentős lépés lehet e cél elérése felé.

A BYD további tervei között szerepel új üzemek nyitása Brazíliában, Üzbegisztánban és Magyarországon. A vállalat már bejelentette, hogy első európai gyárát Szegeden építi meg, ahol elektromos autók gyártása fog megvalósulni.

A BYD a new energy vehicles (NEV) kategóriában, amely magában foglalja a teljesen elektromos autókat és a különböző hibrideket, Kína legnagyobb eladójaként és a második legnagyobb akkumulátor-gyártójaként van jelen a piacon. A vállalat júniusban 341 658 NEV-t adott el, ezzel új havi rekordot állítva fel.

A thaiföldi gyár nemcsak a helyi, hanem a nemzetközi piacokat is kiszolgálja majd, hiszen a BYD Thaiföldet mint termelési központot használja majd az ASEAN országokba és más nemzetekbe irányuló exportra. Ezt a stratégiát a thaiföldi befektetési tanács főtitkára is megerősítette az ünnepségen.