A 2007-es ingatlanpiaci helyzet Magyarországon

Utólag visszatekintve izgalmas év volt a 2007-es a hazai ingatlanpiacon, amikor is a válság előtti utolsó jó évben szinte ömlött a pénz a régiós és a magyarországi ingatlanpiacra, miközben Amerikában már bekövetkezett a másodlagos hitelpiaci válság.

2007-ben a hazai ingatlanpiac hatalmas vásárlásokról, tranzakciókról és fejlesztésekről volt hangos, és a hangulat rendkívül optimista volt a nemzetközi másodlagos hitelpiaci válság ellenére is. A régióban még nem érződtek a válság hatásai, és a 2007-es Property Investment Forum konferencián a következő témák kerültek terítékre: globális tőkeáramlás, a régió tranzakciói, Kelet-Európa forró piacai, Budapesten zajló irodafejlesztések, outsourcing Magyarországon, a Váci út környéki fejlesztések és a komplex városfejlesztések. A konferencián a hazai lakáspiac is kiemelt figyelmet kapott, ahol a kérdés az volt, hogy a másodlagos hitelpiaci válság milyen hatással lesz az európai lakáspiacra. Sokan úgy vélték, hogy a globális hatások kevésbé érvényesülnek a lakáspiacon, így ez a szektor nincs veszélyben. A lassulás azonban egyértelműen érződött Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Írországban és a balti államokban, míg a német és a magyar piacokon nem számítottak korrekcióra. A konferencián a lakáspiaci programpontok között szerepelt a magyarországi lakáspiac helyzete, a budapesti lakásárak, a külföldiek magyarországi lakásvásárlása és a fejlesztők várakozásai a lakáspiacon.

A válság előtti évben a globális likviditásbőség és a Közép-Európába vetett bizalom következtében jelentős tőke áramlott a régiós és a hazai ingatlanpiacra. A befektetők versengtek a piacra kerülő ingatlanokért, a bankok pedig a finanszírozható fejlesztésekért. Ennek hatására alacsony hozamszintek, grandiózus fejlesztések, jelentős tőkeáttételek és olcsó finanszírozás jellemezte a piacot. 2007-ben a magyarországi ingatlanbefektetési volumen közelítette a 2 milliárd eurót, ami tíz évvel később, a 2010-es évek második felében érte el ismét ezt a szintet. A budapesti prémium ingatlanok hozamszintjei 6 százalék alá csökkentek, ami alig volt magasabb a nyugat-európai szinteknél. Az Aréna Plaza például 5,5 százalékos hozamszinten cserélt gazdát, és számos más jelentős tranzakció is megvalósult, mint az ING Real Estate által 110 millió euróért megvásárolt Campona bevásárlóközpont, a 72,2 millió euróért értékesített Népliget Center irodaház, az Immoeast által 100 millió euróért megvásárolt Átrium Park, az Andrássy úti volt Balettintézet-épület 7,5 milliárd forintért történő eladása, a Corvinus Egyetem új oktatási épületének átadása, a Bécsi Corner kivitelezésének elkezdése, az M3 Business Center második ütemének fejlesztése, és a Nyugati Pályaudvar mögött tervezett minisztériumi központ ügyének tisztázódása.

: article-1