Tom Cruise 62. születésnapját ünnepli

Ma tölti be a 62. életévét Tom Cruise, aki a világ egyik legismertebb akciószínésze, de egyben Hollywood egyik legmegosztóbb alakja is. Cruise neve szinte mindenki számára ismert, hiszen olyan kultikus filmek főszereplője volt, mint a Mission: Impossible sorozat, a Top Gun vagy az Interjú a vámpírral. Azonban a színész körül nem csupán a sikerek, hanem számos botrány is kering, legyen szó a Szcientológia Egyházhoz való kötődéséről, a stábbal való kiabálásról, vagy éppen a családi kapcsolatairól.

Tom Cruise tehetséges színészként és producerként is elismert, de magánélete és viselkedése miatt gyakran kerül negatív megítélés alá. Korábbi kapcsolatai, mint például Mimi Rogersszel, Nicole Kidmannel és Katie Holmes-szal, valamint a legkisebbik gyermekével, Surival kapcsolatos hírek is befolyásolták a nyilvánosság véleményét róla.

Cruise 2005-ben került viták kereszttüzébe, amikor Brooke Shields szülés utáni depressziójáról és antidepresszáns használatáról szóló nyilatkozatait felelőtlennek nevezte, majd kijelentette, hogy a vitaminok és a testmozgás hatékonyabbak lehetnek a depresszió kezelésében, mint a gyógyszerek. Később azonban nyilvánosan bocsánatot kért Shieldstől, és egy ideig jó kapcsolatot ápoltak egymással.

A színész szcientológus híveként ismert, és az egyházban magas státuszt ért el. Cruise 1986-ban, első felesége, Mimi Rogers hatására csatlakozott a Szcientológia Egyházhoz, és 1992-ben vállalta fel nyilvánosan is a valláshoz való kötődését.

Leah Remini, aki korábban szintén az egyház tagja volt, nyíltan beszélt az egyház belső működéséről és Cruise érintettségéről. Remini szerint Cruise-nak nagy befolyása van az egyházban, és egy alkalommal például leordította az asszisztenseit, mert nem talált előre csomagolt süteménytésztát.

A Mission Impossible hetedik részének forgatásán Cruise kiakadása is hírhedtté vált, amikor a COVID-19 szabályokat nem betartó stábtagokat hosszan szidalmazta, és azzal fenyegette őket, hogy kirúgja őket. Bár a kiakadásának indoka jogos volt, a heves reakció miatt sokan nehezteltek rá. Cruise később elmondta, hogy a helyzet komolysága miatt reagált így, és hozzátette, hogy a stábért is sokat tett, például saját pénzből fizette a szállásukat.

A magánélet terén is kivívta egyesek ellenszenvét, különösen Nicole Kidmannel való válása után, amely egyike volt Hollywood legismertebb válásainak. A színész két gyermeket fogadott örökbe Kidmannel, és bár a válás után is tartja velük a kapcsolatot, Surival kapcsolatban ez nem mondható el. Cruise és Holmes 2012-ben váltak el, és a színész szerint Holmes részben azért döntött így, hogy megvédje lányukat a szcientológiától. Suri később nyilvánosan elvetette édesapja nevét, és Cruise nem vett részt lánya középiskolai ballagásán, ehelyett egy Taylor Swift koncerten szórakozott.