A nagypofájú Axel Foley visszatér: a Beverly Hills-i zsaru új része

Pocakos lett és öregedett harminc évet, mégis hiánycikk 2024-ben a nagypofájú Axel Foley, Eddie Murphy ikonikus karaktere. A Beverly Hills-i zsaru-sorozat negyedik része, mely az Axel Foley alcímet kapta, már csak streamingen keresztül érhető el, és bár a színész továbbra is pofátlan, a film önmagában kevésbé működik.

Az 1984-es első rész óriási sikere után, amely új szintre emelte Eddie Murphy karrierjét, a sorozat három filmje összesen durván 660 millió dollárt termelt négy évtized alatt. A Paramount Pictures a sikeren felbuzdulva rendelt folytatást, amelyek azonban már nem érték el az első rész kritikai és kasszasikerét. A harmadik rész után hosszú időn keresztül nem hallhattunk a negyedik részről, de a nosztalgia hullámával és a streaming szolgáltatások térnyerésével Eddie Murphy visszatért a képernyőre.

A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley című új részben a címszereplőt továbbra is a nyolcvanas évek hangulatában látjuk, Detroit utcáin krúzolva, mintha az idő megállt volna. Murphy karaktere, bár megöregedett és pocakos lett, továbbra is a régi: pofátlan és vicces. A film rendezői székét Mark Molloy foglalta el, aki korábban reklámok rendezésével foglalkozott, míg a történetet Danilo Bach, Daniel Petrie Jr. és Will Beall jegyzi.

A történet szerint Billy Rosewood (Judge Reinhold) nyomozása során eltűnik, és Foley hamarosan repülőre ül, hogy a napfényes Beverly Hillsben folytassa a nyomozást. A régi szereplőgárda mellett új arcok is felbukkannak, köztük Kevin Bacon, aki az új ellenlábas szerepét tölti be.

A film kritikái szerint a történet gyenge pontja a sztori, amely közhelyes és egydimenziós karakterekkel operál. A közel két órásra nyújtott cselekmény lassú és indokolatlanul hosszadalmas, még Murphy vicceskedése sem menti meg. A színész azonban láthatóan élvezi a szerepet, és Dörner György hangján ismét magyarul is hallhatjuk.

A film 150 millió dolláros költségvetése ellenére sem nyújt grandiózus akciójeleneteket vagy lenyűgöző CGI-t, és a középszerűségtől leginkább az első három rész megidézése menti meg. A Beverly Hills-i zsaru 4. (ahogy a közönség valószínűleg emlegetni fogja) a kanapén történő kikapcsolódásként működhet, de mozifilmként kevés lett volna.

A film végül is helyet ad Axel Foley karakterének, aki a korrupcióval teli világban még mindig képes helyretenni a dolgokat, de a mozivásznat már valószínűleg soha többé nem fogja meghódítani. A Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley elérhető a Netflixen, és a 24.hu értékelése 6/10.