Charlotte, a rejtélyesen megtermékenyült tüskésrája elpusztult

Elhunyt Charlotte, a tüskésrája, aki korábban világhírűvé vált azzal, hogy teherbe esett, annak ellenére, hogy nem voltak hím ráják a közelében. A BBC szerint a rája egy ritka szaporítószervi betegség következtében vesztette életét.

Charlotte esete először azért keltett nagy figyelmet, mert a gondozói szerint egy sávos bambuszcápa (Chiloscyllium plagiosum) lehetett a megtermékenyülés okozója, annak ellenére, hogy a két faj nem közeli rokon. A 24.hu beszámolója szerint azonban tudósok később cáfolták ezt az elméletet, mondván, hogy ilyen keresztezés nem lehetséges.

A valószínűbb magyarázat szerint Charlotte partenogenezissel, azaz szűznemzéssel szaporodott. Ez az aszexuális szaporodási forma nem igényel hím részvételét, és bár ritka a gerinces állatok körében, korábban már megfigyelték cápáknál, kígyóknál és egy krokodilnál is.

A gondozók kezdetben úgy vélték, hogy Charlotte utódja február végén jöhet világra, de ez végül nem történt meg. Később derült ki, hogy a rája súlyos betegségben szenvedett, amely a szaporítószervrendszerét érintette.